YILDIZ VE GENÇLER KATEGORİSİNDEKİ FUTBOLCULARIN ARDIŞIK YÜKLEMELERDE İVMELENME SÜRATİNDEKİ YORGUNLUĞUN KIYASLANMASI - Eliöz, Murat; Kaldırımcı, Murat; Canikli, Abdullah; Biçer, Yonca Süreyya; Çebi, Mehmet; Gürkan, Cenk (Fırat University, 2004)
Bu çalışmanın amacı Yıldız ve Gençler kategorisindeki futbolcuların ardışık yüklemelerde ivmelenme süratindeki  yorgunluğun kıyaslanmasıdır.   Çalışmamızda 27 yıldız ve 25 geçler kategorisinden erkek futbolcu deneğe 10 tekrarlı her 15 saniyede bir 20 metrelik  sprintlerin  yapıldığı test uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde, ikili karşılaştırmalarda t-testi kullanılırken, ortalama hıza gurup ve sprint sayısının etkisini belirlemek için çift yönlü varyans analizleri yapılmıştır.   Bu çalışmanın sonuçları yıldız futbolcuların ortalama boy uzunluğu hariç vücut ağırlığının  genç futbolcular dan daha düşük olduğunu, ortalama ivmelenme süratinin sprintin numarasına ve gurup faktörüne göre 00.1 anlamlılık düzeyinde farklılaştığını göstermiştir. Yıldızlar kategorisinde ilk 2 sprintteki 5.53 m/sn lik ortalama sürat %14.29 ‘lik azalmayla son 2 sprintte 4.74 m/sn  ye düşmüştür. Gençlerde ise,  6.01 m/sn  den %16.64’lük azalmayla 5.01  m/sn ye düşmüştür. Her iki gurupta başlangıç ve sonda süratte meydana gelen azalmalar 0.01 düzeyinde anlamlıdır.   Sonuç olarak, kaliteli sürat çalışmalarında yüklenmenin doğru belirlenmesi için, farklı yaş ve cinsiyetlerde ardışık sprintlerde ivmelenme süratinin korunma düzeyinin belirlenmesi zorunlu gözükmektedir.