AVOKADO YAĞININ BAZI ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇETİN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışma kapsamında, avokado yağının antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri incelenmiş, ayrıca Saccharomyces cerevisiae hücrelerindeki MDA ve antioksidan vitamin seviyelerine etkileri araştırılmıştır. Avokado yağının Avokado yağının sahip olduğu biyokimyasal özellikler ve kullanım alanının yaygın olması nedeniyle insan sağlığı açısından önemli bir maddedir. Avokado yağı, zengin vitamin ve mineral içeriği ile gıda olarak tüketilir ve cilt bakımında kullanılır. Bu yağın faydalı özelliklerinin fazla oluşu bu yğı daha da ilgi çekici hale getirmektedir. Çalışmamızda avokado yağının Saccharomyces cerevisiae üzerindeki antioksidan,antimikrobiyal etkileri incelenmiştir. Avokadoyağının antioksidan özelliklerini değerlendirmek amacıyla DPPH serbest radikal giderme, ABTS radikal süpürme testi ve hidroksil radikali yok etme aktivitesi yöntemleri kullanılmış; ayrıca BHT (Butilenmiş hidroksitoluen) gibi sentetik antioksidanlarla karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen bulgular, avokado yağının orta düzeyde antioksidan aktivite sergilediğini göstermektedir. Saccharomyces cerevisiae hücreleri üzerinde yapılan uygulamalarda ise avokado yağının farklı dozlarda etkileri incelenmiş ve sonuç olarak vitamin düzeylerini azaltıcı yönde etkide bulunduğu, buna karşılık MDA düzeylerinde artışa yol açtığı belirlenmiştir. Antimikrobiyal etkinin belirlenmesine yönelik analizlerde ise avokado yağının çeşitli zararlı mikroorganizmalar üzerinde orta düzeyde bir inhibisyon sağladığı saptanmıştır.

This study examined the antioxidant and antimicrobial properties of avocado oil, and also investigated its effects on MDA and antioxidant vitamin levels in Saccharomyces cerevisiae cells. Avocado oil is an important substance for human health due to its biochemical properties and widespread use. Avocado oil, with its rich vitamin and mineral content, is consumed as a food and used in skin care. The abundance of beneficial properties of this oil makes it even more attractive. In our study, we investigated the antioxidant and antimicrobial effects of avocado oil on Saccharomyces cerevisiae. To assess the antioxidant properties of avocado oil, DPPH free radical scavenging, ABTS radical scavenging, and hydroxyl radical scavenging activity methods were used, and comparisons were made with synthetic antioxidants such as BHT (butylated hydroxytoluene). The findings indicate that avocado oil exhibits moderate antioxidant activity. The effects of different doses of avocado oil were studied in applications on Saccharomyces cerevisiae cells, and it was determined that it reduced vitamin levels while increasing MDA levels. Antimicrobial analyses revealed that avocado oil provided moderate inhibition of various harmful microorganisms.
Investigating some properties of avocado oil
Keywords: Biyokimya