DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE ORAL, İNTRAMUSKÜLER VE İNTRAVENÖZ DEMİR TEDAVİSİNİN TOTAL ANTİOKSİDAN KAPASİTE ÜZERİNE ETKİSİ - DEMİR, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2006)
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE ORAL, İNTRAMUSKÜLER VEİNTRAVENÖZ DEMİR TEDAVİSİNİN TOTAL ANTİOKSİDAN KAPASİTEÜZERİNE ETKİSİDr. Hatice DEMİRÇocukluk çağında en sık anemi nedeni bir eser element olan demir eksikliğidir.İnorganik bileşikler şeklinde olan demir kompleksleri (metaloenzimler) organizmadaönemli görev yaparken, iyonize formu potansiyel tehlike taşır. İyonik demir serbestradikaller meydana getirerek hücresel düzeyde hasarlara yol açar. Bu nedenle demirinartması veya azalması klinik yönden önem taşır.Bu çalışmada demir eksikliği anemisi (DEA) ve tedavisinin (oral, intramusküler[i.m.] ve intravenöz [i.v.] demir uygulaması) plazma total antioksidan kapasite (TAOK)üzerine etkileri araştırıldı.Çalışmaya DEA (n: 60) olan ve sağlıklı kontrol grubunun (n: 20) oluşturduğutoplam 80 olgu alındı. Olgular 4 (Grup I: oral tedavi grubu [n: 20], Grup II: i.m. tedavigrubu [n: 20] ve Grup III: i.v. tedavi grubu [n: 20], Grup IV: Sağlıklı kontrol grubu [n:20]) alt gruba ayrıldı. Tüm olgulardan tedaviden hemen önce, tedavinin 24. saatinde, 7.gününde, 6. ve 13. haftalarda kan örnekleri alındı.Demir eksikliği anemisi grubunda TAOK düzeyi kontrol grubuna göre düşükolarak bulundu (p<0.001). Tedavinin 24. saat ve 7. günündeki TAOK değerlerinde oraltedavi grubu ile i.m. ve i.v. tedavi grubu arasında anlamlı fark saptandı (p<0.05). Tümgruplarda 7. gün, 6. ve 13. haftalarda TAOK değerleri kontrole göre belirgin düşükolmakla birlikte normale en yakın grup oral grup oldu. Tedavinin tüm aşamalarındaTAOK değerleri i.v. tedavi grubunda daha düşük olarak gözlendi (p<0.05). Tedavinin 6.ve 13. haftalarında oral ile i.m. tedavi grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farksaptanmadı (p>0.05) fakat i.v. tedavi grubundaki TAOK değerleri oral ve i.m. tedavigruplarına göre anlamlı düşük olarak bulundu (p<0.05). Oral, i.m. ve i.v. demir tedavigruplarında tedavi öncesine göre 13. haftada TAOK değerlerinde anlamlı değişikliksaptanmadı (p>0.05).Sonuç olarak, DEA'nde ilk tercih edilecek tedavi şekli oral demir tedavisidir.Oral yoldan demir tedavisinin verilemediği veya etkin olmadığı durumlarda, TAOKdüzeyine etkileri açısından öncelikle i.m. ve ancak daha sonra i.v. tedavi uygulanabilir.Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, intramusküler demir tedavisi, intravenözdemir tedavisi, parenteral demir tedavisi, total antioksidan kapasite?

IN IRON DEFİCİENCY ANEMİA THE EFFECT OF ORAL,INTRAMUSCULAR AND INTRAVENOUS TREATMENT ON TOTALANTİOXİDANT CAPACİTY.Dr. Hatice DEMİRIn childhood the most freguently anemia reason is iron deficiency which is atrase element. While iron complex (metalloenzymes) being like inorganic compoundsshape have a big mission in organism, their ionize forms carry potential danger. Ioniciron causes cellular damages by forming free radicals. Because of this, it is clinicallyimportant that the iron increases or decreases.In this study the effects of the iron anemia deficiency (IDA) and its treatment(oral, intramuscular (i.m.) and intravenous (i.v.) the iron practising) on plasma totalantioxidant capacity (TAOC) were investigated.Eighty pattern that are IDA (n: 60) and the healty control group form were takenpattern were seperated four inferior groups (Group I: The oral treatment group (n: 20),Group II: i.m. treatment group (n: 20), Group III: i.v. treatment group (n: 20), Group IV:The healty control group (n: 20). The blood examples from all pattern in 24th hours, 7thday, 6th and 13 rd weeks before the treatment were taken.The level of TAOC in the iron deficiency anemia group was found lowaccording to the control group (p<0.001). A significant difference was determined in24th hours and 7th day between the oral treatment group and the i.m. and i.v. treatmentgroup. The levels of TAOC in all groups in 7th day, 6 and 13 rd weeks was clearly lowaccording to the control group but the oral treatment group was the closest one to thenormal level. It was observed that the levels of TAOK were lower in the treatment inthe i.v. treatment group all phases of the treatment. In 6th and 13 rd weeks of thetreatment difference wasn?t determined between the oral and i.m. treatment group(p>0.05) but the levels of TAOC in i.v. treatment group was determined clearly lowaccording to the oral and i.m. treatment group (p<0.05). A clear change in the levels ofTAOC wasn?t determined in i.m., i.v., oral treatment groups in 13 rd weeks according tobefore the treatment (p>0.05).As a result, the first treatment form to be choosen is the oral iron treatment. Inthe situations that the oral iron treatment couldn?t be applied or couldn?t be active,firstly i.m. and later i.v. can be applied.Key Words: Iron deficiency anemia, intramuscular iron treatment, intravenousiron treatment, parenteral iron treatment, total antioxidant capacity
In iron deficiency anemia the effect of oral, intramuscular and intravenous treatment on total antioxidant capacity.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları