AKUT KORONER SENDROMLU HASTALARDA BAŞVURU ANINDAKİ KAN GLUKOZ, HSCRP, KARDİYAK MARKERLAR İLE HASTANE YATIŞ SÜRESİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ERİTEN, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2009)
Kardiyovasküler hastalıklar günümüzde mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerindendir. Acil servislere sık olarak başvuru sebebidir ve sıklıkla yatarak tedavi görmeyi gerektiren patolojiler arasında yer alır.Çalışmaya Acil Servisimize göğüs ağrısı nedeniyle başvuran ve akut koroner sendrom tanısı alarak kardiyoloji servisine yatışı verilen hastalar alındı. Hastalara parmaktan stickle kan şekeri, BNP, HsCRP, DDIM, troponin, myoglobin, insülin, kreatin kinaz bakıldı. Bu değerler ile hastanede yatış süresi arasındaki ilişki araştırıldı.Akut koroner sendrom ön tanısı ile kardiyoloji servisine yatan 88 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %29,5 bayan, %70,5 erkekti. Hastaların yaş ortalaması 60,6±12,9/yıldı. En sık başvuru nedeni %93,2 ile göğüs ağrısı ve %45,5 ile terlemeydi. Hastaların ortalama stick kan şekeri 157±75,38 mg/dl'ydi. Acil servisimizde başvuru sonrası ölçülen TnI ortalaması 2,54±6,76 ng/ml, Myoglobin 156,1±153,3 ng/ml, CK-MB 13,4±23 ng/ml, BNP 157±264,77 ng/ml, DDIM 590,1±890,9 ng/ml, HsCRP 11,67±15,4 mg/l, glukoz 139,11±74,3 mg/dl, CK-MB 41,1±46,8 mg/dl olarak belirlendi. Kardiyoloji servisine yatan hastaların %45,5'i STEMI, %39,8'i USAP, %14,8'i NSTEMI tanısı aldı. Hastaların ortalama yatış süreleri 5,3±2,6/gün'dü.Başvuru anında BNP ve myoglobin değerleri yüksek olan hastalarla normal olan hastalar arasında, yatış süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi (P<0,05). Diğer biyokimyasal parametrelerin yükseklikleri ile yatış süresi arasında bir ilişki saptanamadı.Sonuç olarak AS'ye başvuru anında yapılan, kardiyak markerlar, DDIM, glukoz, insülin, HsCRP düzeylerinin hastane içi prognozu belirlemede bir etken olmadığını ve ölçülen BNP ve myoglobin düzeyleri ile hastanede yatış süresi arasında bir ilişki olduğunu düşünmekteyiz. Bu konuda yapılacak yeni ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısındayız.Anahtar kelimeler: Akut koroner sendrom, Glukoz, BNP, klinik seyir

A study of correlation which is relate ammount of the blood sugar, hs-CRP, cardiac markers, insulin, DDIM and BNP the time of hospitalization at the patients who have acute coronary sendrome.Cardiovascular diseases are currently the leading causes of morbidity and mortality. They are the common admission for emergency department and ussually necessitate the hospitalization.In this trial patients who came emergency department with chest pain and hospitalized to cardiology clinic with the diagnosis of acute coronary syndrome were included. Blood glucose, BNP, DDIM, troponin, myoglobin, insulin and creatinine kinase were measured by sticks from finger puncture sampling. And hospitalization duration was compared with these parameters.Eighty eight patients hospitaized to cardiology clinic with the diagnosis of ACS were included to study. 29.5% of patients were woman and 70.5% were man and mean age was 60.6±12.9 years of age. The most common symptoms were chest pain (93.2%) and sweating (45.5%). The mean blood glucose level measured from finger puncture by stick was 157±75.38 mg/dl. The mean values of cardiac TnI, Myoglobin, CK-MB, BNP, HsCRP, DDIM, glucose and CK-MB measured from venous blood sample were 2.54±6.76 ng/ml, 156.1±153.3 ng/ml, 13.4±23 ng/ml, 157±264.77 ng/ml, 590.1±890.9 ng/ml, 11.67±15.4 mg/l, 139.11±74.3 mg/dl, and 41.1±46.8 mg/dl respectyively. STEMI, NSTEMI and USAP were diagnosed in 45.5%, 39.8% and 14.8% respectively in cardiology clinics. Mean hospitalization duration was 5.3±2.6/ day. The hospitalization duration was significantly longer in patients with higher BNP and myoglobin at admission when compared to normal admission values (P<0.05). Any correlation was not observed between level of other biochemical parameters and hospitalization duration.In conclusion, we think that cardiac markers, DDIM, glucose, insulin and hs-CRP levels at the time of admission to ED department are not a prognostic factors but there is a correlation between BNP and myoglobin levels and hospitalization duration. But larger volume and more detailed studies are needed.Key words: Acute coronary syndrome, Glucose, BNP, clinical course
A study of correlation which is relate ammount of the blood sugar, hs-CRP, cardiac markers, insulin, ddim and bnp the time of hospitalization at the patients who have acute coronary sendrome.
Keywords: İlk ve Acil Yardım