YOLÜSTÜ-CAFERİ (ELAZIĞ) KÖYLERİ ÇEVRESİNDEKİ VOLKANİTLERİN PETROGRAFİSİ VE PETROLOJİSİ - GÜL, VURAL (Fırat Üniveristesi, 2006)
İnceleme alanı, Türkiye'nin en önemli tektonik birliklerinden biri olan Doğu TorosOrojenik Kuşağı içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanında dört farklı birimyüzeylemektedir. Bu birimler, Üst Jura-Alt Kretase yaşlı Guleman Ofiyoliti, ÜstMeastrihtiyen-Alt Eosen yaşlı Hazar Grubu, Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ve Pleistosenyaşlı alüvyonlardır.Guleman Ofiyoliti, yastık lavlar, diyabaz dayk kompleksi, bazalt ve tekil diyabazdayklarından oluşmuştur. Hazar Grubu, kireçtaşı, kumtaşı ve konglomeralardan oluşmaktadır.Maden Karmaşığı ise; aglomera, volkanik kumtaşı, lav akıntıları, yastık lavlar ve yer yerbunlarla ardalanmalı kırmızımsı kahverengi çamur taşlar ile temsil edilmektedir. Pleistosenoluşumlar ise; konglomera, çakıl ve kum'dan oluşmuştur.IIGuleman Ofiyoliti'nin jeokimyasal verileri bu ofiyolitin toleyitik ve E tipi MORB'danoluştuğuna işaret etmektedir.Guleman Ofiyoliti'ne ait kayaçların petrografik ve jeokimyasal özellikleri, bu ofiyolitinsupra-supduction zonunda oluşan ofiyolitlerin özelliklerine benzerlik gösterdiğini, tipikokyanus ortası ofiyolitlerden ayrıldığını vermektedir.Guleman Ofiyoliti, bölgede Üst Triyas'tan itibaren açılmaya başlayan, Neotetis'in güneykolunun, Üst Kretase'den itibaren kuzeye doğru dalmasına bağlı olarak üstteki okyanusallevhada oluşan açılma zonu ürünleridir. Üst Kretase sonunda kuzey-güney doğrultulu sıkışmasonucu bu açılma durmakta ve oluşan bu havzayı okyanusal kabuk ürünleri doldurmaktadır.Anahtar Kelimeler: Elazığ, Doğu Toros, Subra Subduction Ofiyoliti, Petrografi,Petroloji, Türkiye.III
Petrography and petrologıy of volcanicies in the vıcınıty Yolüstü-Caferi villages (Elaziğ)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği