BİR HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETİ OLARAK FİLM FESTİVALLERİ: MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ ÖRNEĞİYLE - KURŞUN, ŞEYMA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Film festivalleri sadece insanların sinemada yalnızca edilgen bir izleyici konumunda oldukları bir faaliyet değildir. Film festivali içerisinde yer alan özel gösterimler, seminer ve söyleşiler, kategorilere ayrılmış yarışmalar, sosyal sorumluluk projeleri ve atölye çalışmaları gibi daha pek çok faaliyet alanı, bu iletişim ortamının ne kadar kapsamlı olduğunu göstermektedir. İletişim çalışmalarının pek çok alanla ilgisi olduğuna yönelerek halkla ilişkiler ve sinema arasındaki ilişkiye film festivalleri çerçevesinden yaklaşan bu çalışmada, 2010-2021 yılları arasında Malatya'da düzenlenen ve kısa adı MUFF (Malatya Uluslararası Film Festivali) olan bir festival sürecine odaklanmaktadır. Çalışmada film festivallerinin aynı zamanda bir halkla ilişkiler faaliyeti olabildiği savına dayanarak genelde film festivallerinin, özelde ise MUFF'un kapsam, yöntem ve etki alanlarında halkla ilişkiler faaliyetlerinin nasıl tertip edildiğini ortaya çıkarmak, analiz etmek amaçlanmıştır. Nitel bir araştırma yöntemi olarak betimsel bir analize dayanan bu çalışmada, film festivallerinin icrası aşamasında kullanılan halkla ilişkiler faaliyetlerinin kendi içinde bir hiyerarşisi olduğu, bu hiyerarşiyi anlamak için belirli kategorilerin öne çıktığı görülmüştür. MUFF'ta festival öncesi, esnası ve sonrasında yürütülen görsel, işitsel, metinsel içerikler ile hem görsel hem işitsel faaliyetler betimlenmiş, elde edilen verilerle bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak MUFF'ta öne çıkan olgular belirlenmiştir. Bu film festivalinde yürütülen halkla ilişkiler faaliyetlerinin önemi ortaya konulmuş ve festivalin güçlü ve zayıf yönleri karşılaştırmalı olarak tahlil edilmiştir.

Film festivals are not an activity where people are merely passive spectators at the cinema. Special screenings, seminars and interviews, categorized competitions, social responsibility projects and workshops, and many other activities within the film festival show how comprehensive this communication environment is. This study, which approaches the relationship between public relations and cinema from the framework of film festivals, focusing on the relationship between communication studies and many other fields, focuses on the process of a festival organized in Malatya between 2010 and 2021, which is called MUFF (Malatya International Film Festival). Based on the argument that film festivals can also be a public relations activity, the study aims to reveal and analyze how public relations activities are organized in the scope, method and impact areas of film festivals in general and MUFF in particular. In this study, which is based on a descriptive analysis as a qualitative research method, it has been observed that the public relations activities used in the execution of film festivals have a hierarchy within themselves, and certain categories stand out in order to understand this hierarchy. The visual, audio, textual contents and both visual and audio activities carried out before, during and after the festival at MUFF were described, and the facts that stand out in MUFF as a public relations activity were determined with the data obtained. The importance of the public relations activities carried out in this film festival has been revealed and the strengths and weaknesses of the festival have been analyzed comparatively.
Film festivals as a public relations activity: With the example of Malatya International Film Festival
Keywords: Halkla İlişkiler