BAZI LİPOFİLİK DİAZA-CROWN BİLEŞİKLERİNİN METAL KOMPLEKSLERİNİN HAZIRLANMASI - TEMEL, HAMDİ (Fırat Üniveristesi, 1995)
Doktora Tezi BAZf ÜPOFİLİK DİAZA-CROfVN BİLEŞİKLERİNİN METAL KOMPLEKSLERİNİN HAZIRLANMASI î lamdı TEMEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1995, Sayfa: 71 Bu çalışmada, 7, 16-Dibenzil-4,7,1 0, 13~tetraoksa-7,l 6-diazasiklooktadekan; 7,16- Dihegzil-4,7, 1 0, 1 3-tetraoksa-7, 1 6-diazasikIooktadekan; 7, 1 6-DiheptiI-4,7, 1 0, 1 3-tetra- oksa-7, 1 6-diazasiklooktadekan; 7, 1 6-Dioktil-4,7, 1 0, 1 3-tetraoksa-7, 1 6-diazasiklookta- dekan; 7, 1 6-Dinonil-4,7, 1 0, 1 3-tetraoksa-7, 1 6-diazasiklooktadekan; 7, 1 6-Didodesil 4,7,10,13-tetraoksa-7,16-diazasiklooktadekanm; Na+, K+ Ca2+, Ba2+, Sr2+, Pb2+, ve Ag+ perklorat tuzlanyla kompleksleri hazırlandı. Bu kompleksler, sözkonusu metal tuzlan ile ligantların etil alkoldeki çözeltilerinin karıştırılması ile elde edildiler. Elde edilen kompleksler süzüldü, etil alkol ile yıkandı, etil alkolden yeniden kristallendirildi ve desikatörde kurutuldu. Meydana gelen komplekslerin karekterize edilmesi ve yapılarının aydınlatılması için Elementel Analiz, İR, !H NMR ve 13C NMR teknikleri kullanıldı. ANAHTAR KELÎMELER: 'H NMR / 13C NMR Crown Eter, N,NT-disübstitüe-diaza 18-Crown-6 türevleri, metal ve alkali metallerle kompleksleşme
Preparation of metal complexes of some lipofilic diaza-crown compounds
Keywords: Kimya; Chemistry