Menfezlerin projelendirilmesinde kullanılan taşkın hesap metotlarının değerlendirilmesi - Öztürk, Mualla; Kaya, Nihat; Aşkan, Ayşe Hülya (My University, 2003)
Menfezler belirli bir ihtimalle gelebilecek taşkınlara göre boyutlandırılır. Yol güzergahını kesen dereler üzerine inşa edildiklerinden taşkın havzaları nispeten küçüktür ve genellikle akını gözlem istasyonu bulunmadığından akını verileri tam olarak sağlanamamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmaya konu olan Konya-Aksaray karayolunu kesen 5,6,7 ve 10 nolu derelerle Malatya-Gölbaşi yolundaki Şaşkaya deresi için 10 ve 100 yıllık tasanın debilerinin tahmininde, akım verilerine bağlı istatistiksel metotlar ve katsayının tespitinde gözlenmiş taşkın hidrografi gerektiğinden Snyder metodu kullanılmamıştır. Rasyonel, D.S.İ. Sentetik ve Mockus metotları belirtilen beş dere için uygulanmış ve Mockus metodunun diğerlerine göre daha büyük debi değerleri verdiği saptanmıştır.
Keywords: Mimarlık; Su Kaynakları; İnşaat Mühendisliği