Palyatif Bakım ve Hospis - Batbaş, Canan; Yakar, Burkay; Pirincci, Edibe (My University, 2021)
Palyatif bakım yaşamı tehdit edici hastalıklara eşlikeden sorunlar yaşayan hasta ve ailelerin, fiziksel,psikososyal ve manevi sorunların erken tanımlama,değerlendirme, tedavi ederek acı çekmelerini azaltmaya da önleme ve böylece yaşam kalitelerini arttırmaamacı olan bir yaklaşımdır. Ölüm her insanınyaşayacağı doğal bir süreçtir bir hastalık değildir.İnsanların yaşamak ve ölümü geciktirmek için umutbağladıkları tedaviler, bazen hastalar için zor birdurum halini alabilmektedir. Palyatif bakım ağrı vesıkıntı veren diğer semptomları rahatlatır, hastayadaha iyi bir yaşam kalitesi ve aktif bir yaşam sağlar.Ölümden sonra yas sürecinde hasta yakınlarına dayardımcı olur. Günümüzde ortalama yaşam süresigiderek uzamakta ve hekimlerin tedavi hizmetiverdiği kronik-ölümcül hastalıklar giderekartmaktadır bu nedenle palyatif bakıma olangereksinim her geçen gün artmaktadır. Dünyanınpek çok ülkesinde bu konuya yönelik çalışma veprojeler artan bir ivme ile yürütülse de karşılanmamışpalyatif bakım ihtiyacı bir sorun olarak devametmektedir. Ülkemizde Tıp fakültelerinde henüzpalyatif bakım bilim dalı kurulmamıştır ve palyatifbakım uzmanlığı eğitimi de yoktur. Palyatif bakımhizmeti diğer dal hekimleri tarafından birinci ve ikincidüzeyde yürütülmektedir. Sonuç olarak ülkemizdepalyatif bakım hizmetlerinin geliştirilmesinde geçkalınmaması, hospis hizmetlerinin yaygınlaştırılmasıve sosyal güvenlik sistemi kapsamına alınması, sağlıkçalışanlarının farkındalıklarının arttırılması vedesteklerinin alınması önemlidir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri