İn vitro kedi myometriumu üzerine gentamisinin farklı dozlarının etkisi - Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 2001)
Bu çalışma oksitosinle uyarılan invitro kedi myometriumu üzerine gentamisinin etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Oksitosin verilerek kontraksiyonlan uyarılan myometriumlar üzerine gentamisinin 0.062, 0.125 and 0.250 mg/ml dozları uygulanarak 10 dk'lık sürelerde frekans ve gerim gücündeki değişiklikler incelendi. Oksitosin verilmesiyle frekans sayısı 9.37±1.1 amplitütüde 3.41±0.45 gr olarak bulundu. Gentamisin uygulanmasıyla hem frekans sayısında hem de kasılma gücünde doza bağlı olarak azalmalar tesbit edildi. Frekans sayısı sırasıyla 6.40±1.0, 4.010.66 ve 0.1810.4 olurken gerim gücü 3.2710.45, 2.9010.37 ve 0.1810.4 gr olarak bulundu. Sonuçta gentamisinin-kedi myometriumu üzerinde kuvvetii inhibisyon yaptığı kanaatine varıldı.
Keywords: Kasılma; in vitro; kedi; oksitosin; engelleme; dozaj etkileri; gentamisin