Beton Borularda Değişik Lif Oranlarının Sızdırmazlığa ve Su Emmeye Etkisi - Yıldız, Servet; Yazıcıoğlu, Salih (My University, 2000)
BU ÇALIŞMADA DEĞİŞİK ÇAPLARDAKİ BETON BORULARA AĞIRLIKÇA %0.2.0.4 VE 0.6 ORANLARINDA CAM LİFLER İLAVE EDİLMESİ DURUMUNDA SIZDIRMAZLIĞIN VE SU EMMENİN DEĞİŞİMİ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMIŞTIR. YAPILAN DENEYLER SONUCUNDA LİF ORANI ARTTIKÇA BORULARDAKİ SU KAYBINDA AZALMA OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR. CAM LİFLERDE KATKILANDIRILMIŞ BETON BORULARDA BORULARIN SIZDIRMAZLIĞI LİF KATKISIZ BETON BORULARA GÖRE %33.3 ORANINDA BİR AVANTAJ SAĞLAMIŞTIR. BU DURUM CAM LİF KATKILI BETON BORULARIN BASINÇSIZ PİS SU VE YAĞMUR SUYU KANALİZASYON İNŞAATLARINDA KULLANILMASININ UYGUN OLABİLECEĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR. LİFLİ BETON BORULAR ÜZERİNDE YAPILAN DENEY SONUÇLARINA GÖRE LİF ORANI ARTTIKÇA SU EMME ORANI DA ARTMAKTADIR. ANCAK SU EMMEDE BU ARTIŞ TS 821'DE VERİLEN DEĞERLERİN ALTINA ÇIKMAKTADIR. AĞIRLIKÇA %8 OLMASI GEREKEN MİKTAR LİFİN EN FAZLA OLDUĞU DEĞERDE BİLE %6.5 OLMAKTADIR. BUNDAN DOLAYI BETON BORULARIN YAPIMINDA CAM LİFLERİN KULLANILMASININ HERHANGİ BİR SAKINCA MEYDANA GETİRMEYECEĞİ SONUCUNA VARILMIŞTIR.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: BETON; CAM LİF; CAM LİFLİ BETON; SIZDIRMAZLIK; SU EMME