ETKİN ÖĞRENMENİN İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE UYGULANMASI - Çınar, Fatih (Fırat University, 2012)
Birey ancak sorumluluk aldığı aktivitelerde bilgiyi öğrenmekte, keşfetmekte veya yapılandırmaktadır. Bu nedenle öğrenme süreçlerinde “bilmenin ötesinde yapmanın” gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Din öğretiminde de öğrencilere sadece teorik bilgiler sunulduğunda ve dersler öğrencileri aktif kılacak etkinliklerle desteklenmediğinde, öğrenen öğrenme sürecinin merkezinde olmadığı ve kendi öğrenmesinin sorumluluğunu almadığı için ezberci, teorik, sıkıcı, kavranamayan, uygulanabilirliği olmayan bir din öğretimi gerçekleşmektedir. Bu durum ilköğretim DKAB öğrenme süreçlerinde öğrencinin bilgiyi yapılandırabileceği etkin öğretim yöntem ve tekniklerinin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Çalışmada çağdaş yaklaşımlardan biri olduğu düşünülen Silberman’ın etkin öğrenme modelinin din öğretimindeki uygulanabilirliğinin etkinlik örnekleri ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Öğrenmeöğretme süreçlerine aktif öğrenmenin dahil edilmesi açısından araştırmanın, yöntemi kullanmak isteyen öğretmenlere fikir vermesi açısından yararlı olacağı ve DKAB derslerinin öğrenci merkezli olarak yapılandırılmasına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
The Application of Active Learning in the Religious Culture and Moral Knowledge Lesson of Primary Education
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları