DERLEME SÖZLÜĞÜNDEKİ ÖRTMECE KELİMELER ÜZERİNE BİR İNCELEME - ASLAN, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Dilin asıl fonksiyonu, anlamı aktarıp iletişimi sağlamaktır. Dil ile gerçekleştirilen her eylemin temelinde "anlam" olgusu yatmaktadır. Dil ile gerçekleştirilen bu anlam olgusu, sözlü ve yazılı olarak aktarılmaktadır. Sözlü dilde anlam olgusu veya iletişim, sadece seslerle yapılmaz aynı zamanda bu seslere katılan veya seslerden bağımsız olarak bulunan hareketlerle, sembollerle ve göstergelerle de yapılır. Yazı dili de dilin sembollere/simgelere/işaretlere bürünmüş hali ile anlamı/iletişimi sağlar. "Derleme Sözlüğünde Geçen Örtmeceler"adlı bu tez çalışmasında söylenmesi dinleyici, okuyucu veya bir toplum tarafından sakıncalı, tehlikeli olan belirli bir sözcüğü veya söz grubunu dinleyici/okuyucu/toplum üzülmesin, utanmasın ya da kırılmasın amacıyla belirli olan sözcüğü bilinçli olarak gerçeği çarpıtarak değiştirmeye gayesiyle oluşturulan "sözcükler" tespit edilip kategorize edilip sınıflandırılmaya çalışılmıştır.

The main function of the language is to communicate the meaning and provide communication. Usu Meaning ır is the basis of every action performed with language. This sense of meaning is conveyed in verbal and written form. In verbal language, meaning or communication is not only done with sounds, but also with movements, symbols and indicators that are involved in these sounds or are independent of sounds. The language of writing provides meaning / communication in the form of language / symbols / symbols. In this thesis called arak The Last Proverbs in the Compilation Dictionary ", the aim was to consciously change the actual word by deliberately distorting the truth, in order to make the audience / reader / society feel upset, not to be ashamed or broken by the listener, reader or community. Iştir words ize are identified and categorized. In other words, the words inde cover-up "in the compilation intervals were identified and classified.
A review on covering words in the compilation dictionary
Keywords: Dilbilim