Birinci Basamak Sağlık Kuruluşuna Başvuran Kadınların Medya ve Televizyon Okuryazarlığı ile Akılcı İlaç Kullanımı İlişkisinin Belirlenmesi - Kemer, Ayşegül Sarıoğlu; Bayrak, Nisa Yavuzer; Ata, Gülnaz (Fırat University, 2026)
Bu araştırmada kadınların medya ve televizyon okuryazarlığı ile akılcı ilaç kullanımı ilişkisinin ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kesitsel ve ilişki arayıcı türdeki bu araştırmanın örneklemini 303 kadın katılımcı oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı analizler, bağımsız örneklemlerde t-testi ve tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Kadınların medya ve televizyon okuryazarlığı puan ortalaması 75.50±12.58 [Min=29.23 / Maks=100.00] ve akılcı ilaç kullanımı puan ortalaması 36.49±5.04 [Min=11.00 / Maks=42.00] olarak belirlenmiştir. Medya ve televizyon okuryazarlığı ile akılcı ilaç kullanımı arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı (r=0.313, p

This research was conducted to determine the relationship between women's media and television literacy and rational use of medicine, as well as the factors influencing them. The cross-sectional and correlational study data were collected from 303 female participants. Descriptive analyses, independent sample t-test, one-way analysis of variance, LSD and Dunnett T3 post-hoc tests, pearson correlation analysis, hierarchical multiple regression analysis and Cronbach's Alpha internal consistency coefficient were used in the data evaluation. The average media and television literacy score of the women was 75.50±12.58 [Min=29.23 / Max=100.00], and the average rational use of medicine score was 36.49±5.04 [Min=11.00 / Max=42.00]. A moderate, positive, and significant relationship was found between media and television literacy and rational use of medicine (r=0.313, p
Determination of the Relationship Between Media and Television Literacy and Rational Use of Medicines in Women Applying to Primary Health Care Organizations
Keywords: Women's Studies; Kadın Araştırmaları