KARS VE ÇEVRESİNDE ERMENİLER'İN YAPMIŞ OLDUĞU MEZALİM VE KARS'TAKİ MEZALİMİN CANLI ŞAHİTLERİ (1914-1922) - YAŞAR, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1999)
Türkler, Anadolu'ya geldiklerinde Bizans ile çarpışırken bir yandan da Bizansın zulmü ile inleyen Ermeni toplumun da kurtarıcısı olmuşlar ve Batılı Devletlerin sergilemiş oldukları oyunlara kadar Ermenilerin Türklerle hiçbir problemi olmamıştır.. Çünki, Türkler Ermenilerin din ve dillerine karışmamış, Türk alemi içindeki Müslüman olmayan azınlıklara tanınan hak ve imtiyazlar Ermenilere de tanınmıştır. Ermeniler, Türk alemi içinde hür ve bağımsız kalmış, kilise ve okulları vasıtasıyla devlet adamı, memur, sanatkar ve çiftçi yetiştirmiş zengin ve varlıklı bir azınlık olarak yaşamışlardır. Sekiz yüz yıla yakın bir süre Türk alemi içinde, Türkün sahip olduğu bütün hak ve imtiyazlara sahip olan, Türkten daha iyi şartlar içinde yaşayan Ermeniler, bütün bu imkanları geri iterek emperyalist devletlerin maşası olmuş ve Türkün zayıfladığı bir dönemde topraklan üzerinde çıkarları olan Amerika, Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın tahrikleri ile en güvenilir toplum olma rollerine ters düşmüşlerdir. Yine Osmanlı Devletinin yıkılması için her türlü zararlı faaliyetlerin içine girmişlerdir Ermeniler, Batılı devletlerin vaaetlerine ve cazibesine dayanamayarak L Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşlarında Türkleri büsbütün yıkmak ve yok etmek için düşmanlarla birleşmiş, Türk Ordusunu arkadan vurmaya kalkmışlardır. Otuz Ekim 1918 Mondros Mütarekesinin 24. Maddesine göre itilaf devletleri, özellikle Ruslara güvenen ve dayanan Ermeniler, diğer vilayetlerde olduğu gibi Kars bölgesine de saldırarak Türk halkını, Kadın-erkek, yaşlı-genç hatta çocuk demeden toplu katliamlara gitmekten çekinmemişlerdir.. Nitekim Yörede katliamlarına başlayan Ermeniler Erzurum Karaurgan, Kağız¬ man, Sarıkamış, Kars, Arpaçay, Ardahan, Çıldır, Göle vs. gibi Türk halkının yoğun ola¬ rak yaşadığı yerlerde toplu katliamlara girmiş ve insanlık dışı cinayetlerini sergilemiş¬ lerdir. Bu gün yapılan kazılar ile toplu katliamlar göz önüne serilmiş ve Ermenilerin değil bilakis, Türk milletinin katliama uğradığı belgeler ile ortaya konulmuştur

SUMMARY Masters Thesis ERMENİAN GENOCIDE OF TURKS İN KARS REGION AND İTS LtVİNG WITNERSES Mehmet YAŞAR Fırat Üniversty The institute of Social Seciences And Postgraduate Study in History 1999, 129 page When the Turks came to Anatolia, They were fighting with Byzantium and They were the rescuers of the Armenians who were suffering under the abusing rule of Byzantium and the Armenians had no problems with Turks until the western european countries implemented their conspiracy on Anatolia. The Turks not only touched Armenians' religious and language affairs but also entitled the Armenians very large rights as well as the other non-muslim minorities had. The Armenians had freedom and their churches and private schools which educated many government officals, artists, farmers and they lived in rich standarts of life. For eight hundred years in the Turkish world, the Armenians had equal rights like Turks and lived in good standarts of life but, they became the tool of western countries' s conspiracy on Anatolia. They played the opposite role of "the trusted nation" and helped the countries which had interests on Turkey like America, France, England, Germany and Russia at the time of the weakness of the Turks. Also, they participated in all kind of harmful actions to destroy Ottoman Empire. The Armenians could not resist the western Countries' s promises and cooperated with the enemies of Ottomans and the and stabbed the turks in the back to destroy Turkish Nation during the 1. World War and the Independence War. According to 24. Article of Mondros Armistice on 30 Nov 1918, especially the Russian backed Armenians attacked Turkish Community and killed many people without differing man- women-elderly-children especially in Kars and the near cities. However the Armenians started their massacre at mainly Turkish populated cities like Kağızman, Sarıkamış, Kars, Arpaçay, Ardahan, Çıldır etc., and exhibited their brutal murders. Today, all these brutal massacres have come out after the excavations and it is exposed with the documents that, not the Armenians, but the Turks were massacred. Keywords: Armenian, Church, Missioner, Kars, Russian
Ermenian genocide of Turks in Kars region and its living vitnerses (1914-1922)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History