SINIF VE BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ - KÖSE, ATAKAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Kaynaştırma, "özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan, destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır. Kaynaştırma uygulamasının başarılı olabilmesi, bu sürecin paydaşları olan anne, baba, öğretmen, okul idaresi, normal gelişim gösteren öğrenci ve bu öğrencilerin velilerinin işbirliği yapmasına bağlıdır. Yani kaynaştırma eğitimi bir ekip işidir. Kaynaştırma eğitiminde başarıyı artıracak önemli bir faktör öğretmenlerin tutumudur. Öğretmen tutumu, kaynaştırma öğrencisinin gelişiminde önemli bir etkiye sahiptir. Araştırma amaç ve alt amaçları bağlamında çıkan bazı sonuçlar verilecek olursa; kaynaştırma öğrencilerinin sınıf düzenin bozdukları ve normal sınıf yerine özel sınıfta yer almaları gerektiği belirtilmiştir. Kaynaştırma öğrencilerinin sınıflarda gerekli olmadığı görüşüne erkek öğretmenler daha fazla katılmıştır. Kaynaştırma eğitimine karşı tutumlarda 51 ve üstü yaşta olan öğretmenlerin olumsuz görüş belirttiği görülmüştür. Sınıfında kaynaştırma öğrencisi olmayan öğretmenler daha fazla olumsuz görüş bildirmişlerdir. Branş öğretmenlerine göre sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine karşı olumsuz tutumları daha fazladır. Bu araştırma, betimsel nitelikte bir araştırma olup tarama modelleri esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Elazığ ilinde 36 ilkokul ve ortaokulda görev yapan 258 öğretmene uygulanmıştır. Araştırma analizinde SPSS 22 paket program kullanılarak sonuçlara varılmıştır. Sonuç olarak erkek öğretmenlerin, 51 yaş ve üstü öğretmenlerin, görev süresi çok olan öğretmenlerin ve kaynaştırma eğitimi vermeyen öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine karşı tutumlarının olumsuz olduğu görüldü. Öğretmenlerin ortak görüşünün özel gereksinimli öğrencilerin özel sınıf ve öğretmenler tarafından eğitim verilmesi gerekliliği olduğu ortaya çıkmıştır Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, eğitim, özel gereksinimli çocuklar.

Mainstreaming is a private education applications system based on giving the opportunity to whom need special assistance for their education and maintain education together with their peers with normal development at formal and private preschools, elementary and secondary schools and informal education institutions with supportive educational services. The success of mainstreaming application depends on the co-operation of the stakeholders - parents, teachers, school administrators, students with normal development - and their parents. In other words, mainstreaming is a team work. An important factor that will increase success in mainstreaming education is the teachers' attitude. Teacher's attitude has an important impression on the development of mainstreaming students. Giving results regarding the context of research purpose and sub-objectives, it is stated that the inclusion students disrupt the class order and have to be in a special class instead of a normal class. Male teachers were more involved in the idea that inclusion students are not required in classrooms. Attitude towards inclusion education were found to be negative by teachers aged 51 years or older. Teachers who do not have inclusion students in their classes stated more negative opinions. When compared to subject teachers, it is seen that classroom teachers have more negative attitude towards the inclusive education. This research is a descriptive study, based on screening models. The research is applied to 258 teachers working in 36 primary school and secondary scholl in the province of Elazığ. In the research analysis, SPSS 22 package program was used for conclusion. As a consequence, male teachers, 51 years old and elder ages, teachers with long tenure and the ones who have not given mainstream education are against and have negative attitude for mainstream education. It is revealed that teachers commonly think that students who need special assistance for education should be educated by special teachers in special classes. Key Words: Mainstreaming, education, special needs children.
Examination of primary school and branch teacher's attitudes towards mainstream students
Keywords: Eğitim ve Öğretim