Genetik algoritmalarda düzenli populasyon ve düzenli operatör - Alatas, Bilal; Karcı, Ali (My University, 2003)
Doğal seçim ve genetik kurallara dayandırılmış bir arama işlemi olan genetik algoritmaların (GA) temel mantığında başlangıçta çözülecek problem için gelişi güzel olarak çözümler kümesinin üretilmesi ve daha sonra bu çözümlerin genetik bir süreçle iyileştirilmesi vardır. Bu çalışmada, genetik süreç içerisinde gelişigüzel oluşturulan başlangıç populasyonun dezavantajlı durumunun giderilmesi ve genetik aramanın performansının arttırılması için düzenli populasyon yönteminden esinlenerek geliştirilen yeni bir operatör sunulmuştur. Bu operatörle iki ebeveynden dört ya da probleme özgü olarak daha fazla, kaliteli çocuk birey oluşturulmakta; genetik çeşitlilik sağlanmakta ve erken yakınsama önlenmektedir. Bu operatör ve düzenli populasyonla, genetik aramanın sözü edilen problemlerin üstesinden geldiği ve global çözüme daha kısa sürede ulaştığı görülmüştür.
Keywords: Matematik; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; İstatistik ve Olasılık; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka