Febril konvülsiyon ve rekürrens risk faktörlerinin değerlendirilmesi - Yılmaz, Erdal; Doğan, Yaşar; Gürgöze, Metin; Aygün, A. Denizmen (My University, 1999)
Febril konvülsiyonlar çocukların %2-5'inde görülmekte ve yaklaşık üçte biri yinelemektedir. Bu çalışmada 138 febril konvülsiyonlu çocuk geriye dönük olarak incelendi. %55.8 erkek üstünlüğü vardı. İlk febril konvülsiyon geçirme yaşı ortalama 19 ± 12.2 ay olarak bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonu olguların %41.3'ünde, akut otitis media olguların %13.8'inde, akut gastroenterit olguların %12.3'ünde, bronkopnömoni olguların %10.1'inde tanımlandı. Olguların %66'sı basit febril konvülsiyon ve %34'ü ise komplike febril konvülsiyon olarak değerlendirildi. 1-4 yıllık izlem süresinde 40 çocukta (%29) yineleyen febril konvülsiyon ve yedi çocukta (%5) afebril konvülsiyon gelişti. Yineleyen febril konvülsiyon 31 olguda (%22.5) ilk konvülsiyonu izleyen 12 ay içinde görüldü. İlk febril konvülsiyonun 12 aylıktan önce geçirilmesi ve birinci dereceden aile bireylerinde febril konvülsiyon öyküsünün olması febril konvülsiyon yineleme riskini artırmaktaydı (p<0.05). Buna karşılık ilk febril konvülsiyon öncesi ateşin süresi, derecesi ve febril konvülsiyonun tipi yineleme riski yönünden önemli bulunmadı (p>0.05).
Keywords: Çocuk; Risk faktörleri; Süt çocuğu; yenidoğan; Çocukluk çağı; Geriyedönük çalışma; Tekrarlama; Nöbetler; febril