HAREKETLİ TABANLI AKARSULARDA LABİRENT YAN SAVAKLARDAKİ AKIMIN HİDRODİNAMİĞİNİN İNCELENMESİ - TUNÇ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Yan savaklar, herhangi bir kanaldan ihtiyaç duyulan debinin temin edilmesi veya fazla suyun uzaklaştırılması için sulama, arazi drenajı ve birleşik sistem kanalizasyon tesislerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğal akarsu yataklarının hareketli tabana sahip oldukları bilinmesine rağmen, hareketli tabanlı kanallara inşa edilen yan savaklarla ilgili literatürde sınırlı sayıda çalışma yer almaktadır. Bu çalışmada, hareketli tabana sahip dikdörtgen enkesitli doğrusal bir kanalda üçgen labirent yan savak civarında oluşan yerel oyulma derinlikleri, kararlı akım şartlarında ve yan savaktan serbest savaklanma durumları için, deneysel olarak incelenmiştir. Savak kreti olarak tanımlanan bir labirent savak planda düz değildir. Labirent savak açısı 90? olarak alınmıştır. Boyut analizi sonucunda, boyutsuz denge zamanındaki oyulma derinliğinin (Hde/p); akım şiddetine (V1/Vkr), savak kret yüksekliğine (y1/p), yan savak açıklığına (L/B) ve yan savak tepe açısına (?) bağımlı olduğu belirlenmiştir. Dikdörtgen enkesitli doğrusal kanalda hareketli taban oyulması durumunda (1

Side weirs, also known as lateral weir, are widely used in flood, irrigation, land drainage and combined urban sewer systems for flow diversion or intake structures. It is known that the rivers in nature have movable beds however; there is just limited research information about the side weirs located on the movable beds. Local depth of scour around the triangular labyrinth side weirs located on the straight and rectangular channel having movable bed was investigated experimentally for steady and free overflow conditions. A labyrinth weir is defined as a weir crest that is not straight in plan form. Labyrinth weir apex angle was taken as 90?. As a result of dimensional analysis, it was found that the dimensionless equilibrium scour depth (Hde/p) depends on the flow intensity (V1/Vkr), dimensionless depth (y1/p), dimensionless lenght (L/B) and side weir apex angle (?). The variation of dimensionless scour depth (Hd/p) with "V1/Vkr" is experimentally investigated for movable bed scour conditions (1
An investigation of the hydrodynamics of flow at the labyrinth side weirs in the movable bed rivers
Keywords: İnşaat Mühendisliği