MİGRENLİ HASTALARDA SERUM MG++ DÜZEYİ VE FULUNARİZİNİN SERUM MG++ DÜZEYİNE ETKİSİ - DARÇIN, ASİYE (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu çalışma; migrenli hastalarda atak dışı dönemde serum Mg** düzeyinin, normal kişilere göre farklılık gösterip göstermediğini ve ayrıca flunarizin ile tedavi edilen olgularda tedavi öncesine oranla, tedavi sonrasında serum Mg** düzeyinde bir değişiklik olup olmayacağını araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya; "Uluslararası Başağrısı Demeği Başağrıları Sınıflama Komitesinin belirlediği son kriterlere göre migren tanısı alan ve 2 aydır analjezik dışında herhangi bir tedavi almayan 42 hasta alındı. Bütün hastaların atak dışı dönemlerinde serum Mg** düzeyleri saptandı ve hastalara profilaksi olarak, peroral 10 mg/gün dozunda kalsiyum antagonisti olan flunarizin başlandı. Tüm hastalar tedavinin ikinci ve dördüncü haftasında kontrole çağırılarak, atak dışı dönemlerinde serum Mg** düzeyleri saptandı. Kontrollere tedavinin ikinci haftasında 38, dördüncü haftasında ise 18 vaka geldi. Kontrol grubunu ise, 34 sağlıklı gönüllü oluşturdu. Atomik absorpsiyon spektrofotometri tekniği ile serum örneklerindeki Mg** düzeyleri tespit edildi. Kontrol grubuna göre, tedavi öncesi migrenli hastaların atak dışı dönemlerinde, serum ortalama Mg** düzeyinin istatistiksel olarak daha düşük olduğu bulundu (p<0.001). Auralı ve aurasız, kadın ve erkek migren hastalarının serum Mg** düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Tedavinin ikinci ve dördüncü haftasında serum Mg** düzeyinin yükselmesine rağmen, yanlızca tedavi öncesine göre, tedavinin dördüncü haftasındaki serum Mg** düzeyindeki yükselme anlamlı idi (p<0.02). Gelecekte, serum Mg** düzeyi migrenin tanısı ve tedavisinin izlenmesinde güvenilir, noninvaziv ve objektif bir tanı yöntemi olarak kullanılabilecektir. 36
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroloji; Neurology