İKİNCİ DİL ÖĞRENİMİNDE ANA DİL SÖZDİZİMİNDEN KAYNAKLANAN SÖZDİZİMSEL HATALARIN ANALİZİ - ÖZGEN, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, Türk öğrencilerin yabancı dil olarak İngilizceyi öğrenirken yaptıkları sözdizimsel hatalar incelenerek, bu hataları en aza indirmek için çözüm önerileri sunmak amaçlanmaktadır. Yabancı dil öğrenimi, şüphesiz üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan biri olmuştur. Geçmişten günümüze kadar, ana dil edinimi ve yabancı dil öğrenimi süreçleri incelenmiş ve bu süreçte en verimli sonuca ulaşmak için öğrencilere yardımcı olmak istenmiştir. Soyut bir süreç olan dil öğreniminin, somut belirtileri olan hatalar araştırmacılara önemli ipuçları sunmuştur.Tezde, IMKB Anadolu Lisesi öğrencilerine görmüş oldukları yapılardan oluşan üç metin verilmiş olup, bu metinleri Türkçeden İngilizceye çevirmeleri istenmiştir. Çeviri esnasında, sözlük kullanımına izin verilmiş ve not kaygısı taşımadan çeviriyi yapmaları istenmiştir. Öğrencilerin çevirileri, karşılaştırmalı analiz ve hata analizi yöntemlerinin bulguları eşliğinde incelenerek, sözdizimsel hatalar saptanmıştır. Bu tezde, sözdizimsel hatalar dışındaki hatalar dikkate alınmamıştır. Bu hataların hangi sebeplerden dolayı yapıldığı saptanmış ve buna uygun olarak çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Sözdizimi, dilbilim, hata analizi, karşılaştırmalı analiz, ara dil, dil edinimi, dil öğrenimi, ana dil, ikinci dil

In this study, it is intended to analyse syntactic errors made by Turkish students while learning English as a foreign language and to suggest solutions to minimize these errors. Foreign language learning is certainly among the most frequently investigated research topics. The process of mother tongue acquisition and foreign language learning has been analysed and it has been intended to help students to get the most efficient results in this process from past to present. Errors that are the concrete signs of abstract process of foreign language learning have been important clues for the researchers.In this thesis, the students of IMKB Anatolian High School have been given three texts that consist of linguistic patterns they learned before and have been wanted to translate these texts from Turkish to English. During the translation process, they have been let use dictionary and required not to be anxious about grades. The translations of the students have been analysed and detected in terms of syntactic errors based on the findings of Error Analysis and Contrastive Analysis. Errors except for the syntactic errors have not been considered in the thesis. The reasons of the errors have been determined and solutions for these errors have been suggested.Key words: Syntax, Linguistics, Error Analysis, Contrastive Analysis, Interlanguage, Language Acquisition, Language Learning, Mother Tongue and Second Language.
Analysis of syntactic errors based on syntax of mother tongue in second language learning
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı; Eğitim ve Öğretim