FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI'NA GÖNDERİLEN DİYARELİ DIŞKI ÖRNEKLERİNDE ENFEKSİYON ETKENLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GENÇ, FERHAT (Fırat Üniveristesi, 2020)
Normal dışkılama günde üç ile üç günde bir arasında değişen 200-300 gram ağırlığında kıvamlı ve şekillidir. İshalle seyreden hastalıklar az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ölüme neden olarak 2. sırada yer alır. 5 yaş altı çocuklarda ise ana ölüm nedenidir. İshal çoğunlukla gastrointestinal sistemin özellikle incebağırsak ve kalınbağırsak bölümünün bakteri, virüs ve parazitler gibi etkenlerle karşılaşmasıyla gerçekleşir. Bunlar arasında Salmonella spp. , Shigella spp. , Campylobacter jejuni (C. jejuni), Clostridium difficile (C. difficile), Shiga like toksin üreten Escherichia coli (E. coli), Entamoeba histolytica (E. histolytica), G. intestinalis, Rotavirüs, Astrovirüs, Norovirüs, Adenovirüs ve Cryptosporidium parvum (C. parvum) yer alır. Bu çalışma, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Merkez Laboratuvarı'nda dışkı örneklerinde bakteriyel, viral, paraziter diyare etkenlerinin belirlenmesi amacıyla tetkik istenen 100 hastanın dışkı örneği incelenerek yapılmıştır. Kabul edilen dışkı örneklerinde, C. parvum, E. histolytica, G. intestinalis, C. difficile, Rotavirus, Adenovirüs, Astrovirüs, Norovirüs, C. difficile antijenleri immünokromatografik yöntem esasına dayanan kaset testi ile değerlendirilmiştir. Bakteriyel diyare etkenleri Real Time PCR ile çalışılmıştır. Bu çalışmamızda alınan 100 dışkı örneğinden 1 hastada Salmonella spp. , 1 hastada Shigella spp. , 12 hastada C. jejuni. , 9 hastada Shiga like toksin üreten E. coli, 27 hastada C. difficile, 16 hastada Rotavirus, 8 hastada Adenovirüs,5 hastada Astrovirüs, 6 hastada Norovirüs, 1 hastada C. parvum, 1 hastada G. intestinalis tespit edilmiştir. Çalışmamızda E. histolytica etken olarak tespit edilememiştir.

Normal stool is consistency and shape, weighing 200-300 grams a day, ranging from three to three days. Diseases with diarrhea take the second place as causing death after cardiovascular diseases in underdeveloped and developing countries. It is the main cause of death in children under 5 years old. Diarrhea usually occurs when the gastrointestinal system, especially the small intestine and large intestine section, encounters factors such as bacteria, viruses and parasites. These include Salmonella spp. Shigella spp. , Campylobacter jejuni (C. jejuni), Clostridium difficile (C. difficile), Shiga-like toxin-producing Escherichia coli (E. coli), Entamoeba histolytica (E. histolytica), G. intestinalis, Rotavirus, Astrovirus, Norovirus, Adenovirus, and Cryptosporidium parvum (C. parvum). This study was carried out by examining the stool samples of 100 patients who were requested to be examined in order to determine the bacterial, viral and parasitic diarrhea factors in the stool samples in the Medical Microbiology Center Laboratory of Fırat University Medical Faculty. C. parvum, E. histolytica, G. intestinalis, C. difficile, Rotavirus, Adenovirus, Astrovirus, Norovirus, C. difficile antigens were evaluated using the immunochromatographic method based cassette test in accepted stool samples. Bacterial diarrhea agents were studied with Real Time PCR. In 1 patient out of 100 stool samples taken in our study, Salmonella spp. , 1 patient Shigella spp. C. jejuni in 13 patients. E. coli producing Shiga-like toxin in 9 patients, C. difficile in 27 patients, Rotavirus in 16 patients, Adenovirus in 8 patients, Astrovirus in 5 patients, Norovirus in 6 patients, C. parvum in 1 patient, G. intestinalis in 1 patient were detected. In our study, E. histolytica was not detected as a factor.
Investigation of infectious factors in stool samples sent to Firat University Hospital Microbiology Laboratory
Keywords: Mikrobiyoloji