İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALMIŞ OLDUĞU ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI DERSİNİN MATEMATİKSEL MODELLEMEYE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNE ETKİSİ - ELİDAR, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim ve etkileşim küresel boyutta gerçekleşmekte ve ülkemizde de buna bağlı olarak birtakım değişimler yaşanmaktadır. Hayatın tüm alanlarında olduğu gibi eğitim-öğretim alanında ve dolaylı olarak matematik öğretim programlarında da değişiklikler ortaya çıkmıştır. Matematik öğretim programında yapılan değişikliklerle birlikte dikkat çeken unsurlardan birisi de matematiksel model ve modellemeye detaylı bir şekilde yer verilmesidir. Son yıllarda matematiksel model ve modellemeye ilişkin yapılan çalışma sayılarında da bir artış görülmektedir. Bu çalışmada ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının almış olduğu öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersinin matematiksel modellemeye yönelik görüşlerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 2015-2016 eğitim-öğretim yılında kolay ulaşılabilir durum örneklemesi (Convenience Sampling)" örnekleme yöntemi ile Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören, öğretim teknolojileri dersini alan 50 kişi ile bu dersi almayan 50 kişi olmak üzere toplam 100 öğretmen adayına nitel araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanmış mülakat (görüşme) formu uygulanmıştır. Görüşme formundan elde edilen verilerin analizi betimsel analiz ve içerik analizi yöntemlerinden faydalanılarak iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda öğretmen adaylarının matematiksel modellemeye ilişkin bilgi düzeylerinin yetersiz düzeyde olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Kesirler, matematik, görsel materyal, öğrenme, modelleme, matematiksel modelleme

With the development of science and technology, communication and interaction take place on a global scale and some changes are taking place in our country accordingly. As in all areas of life, there have also been changes in the field of education and indirectly in mathematics education programs. One of the striking aspects of the mathematics curriculum is the detailed representation of mathematical models and modeling. In recent years, there has been an increase in the number of studies on mathematical model and modeling. In this study, the effects of instructional technologies and material design course on mathematical modeling were investigated. For this purpose, 2015-2016 academic year easily accessible status sampling (sampling method) with the sampling method of Firat University Faculty of Education Mathematics Education, 50 people taking instructional technologies course and 50 people who did not take this course The interview form which was prepared in accordance with the purpose of the qualitative research was applied. The data obtained from the interview form were analyzed in two stages by using descriptive analysis and content analysis methods. As a result of the study, it was determined that teacher candidates' level of knowledge about mathematical modeling was insufficient. Keywords: Fractions, mathematics, visual materials, learning, modeling, mathematical modeling
The effect of teaching technologies and material design course of elementary school mathematics teacher candidates on the ideas of mathematical modeling
Keywords: Matematik; Eğitim ve Öğretim