BİNA DIŞ DUVARLARI İÇİN OPTİMUM YALITIM KALINLIĞININ BELİRLENMESİ VE MALİYET ANALİZİ - DEMİR, İBRAHİM HALİL (Fırat Üniveristesi, 2014)
Binalarda ısı yalıtımı yapılarak ısıtma enerjisi ihtiyacı azaltılıp, enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Isı yalıtımında doğru malzeme seçimi ve optimum yalıtım kalınlığının tespiti önemli bir konudur. Türkiye'de tüketilen enerjinin büyük bir kısmı ısıtma enerjisi olarak tüketilmektedir. Bu durum yakıt fiyatlarının yüksek olduğu bir ülkede, binalara yalıtım yapılmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin yedi farklı bölgesinden seçilen Balıkesir, Kayseri, Malatya, Mersin, Muğla, Şanlıurfa ve Trabzon illerinin, kömür yakıtı ve ekstrüde polistren köpük(XPS)ve genleştirilmiş polistren köpük (EPS)yalıtım malzemeleri için optimum yalıtım kalınlıkları hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar dıştan yalıtımlı ve sandviç duvar olmak üzere iki farklı duvar modeli üzerinde yapılmıştır. Sonuç olarak dikkate değer enerji tasarrufları sağlanmıştır.

By insulating the buildings, the required heating energy is decreased and energy saving is provided. Determining the correct material and optimum insulation thickness are very important issues in thermal insulation. In Turkey, the most of the produced energy is used for heating. This situation emphasizes the need for insulation on buildings. In this study, the optimum insulation thickness for coal as energy sources and polystyrene as insulation materials is calculated for Balıkesir, Kayseri, Malatya, Mersin, Muğla, Şanlıurfa ve Trabzon cities that selected from seven different regions of Turkey. Two different wall types as sandwich wall and wall insulated on external side are used in the calculations. As a result, considerable energy saving is obtained.
Building exterior wall insulation thickness for determination of optimum and cost analysis
Keywords: Enerji