HRİSTİYANLIĞA KADAR ROMA'DA DİN - KATAR, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Tarihi olaylar incelenirken toplumların birçok yönü ele alınmak zorundadır. Tarih bilinci eksik olan toplumlar maalesef tarihi sadece savaşlardan ibaret saymaktadırlar. Oysa tarih alanında bir araştırma yapılırken bir toplumun daha iyi anlaşılabilmesi için bir sosyolog gibi çok yönlü olarak ele alınmalıdır. M.Ö. 753'te kurulan Roma gibi dünya ve Avrupa Tarihi'nde önemli yere sahip bir millet incelenirken dini inançlarını görmezden gelmek Roma'nın anlaşılmasında aksaklıklara sebep olabilir. Günümüz Avrupa inancına olan katkıları da göz önünde tutulduğunda Roma Devleti'nin dini inancı daha büyük bir merak konusu uyandırmaktadır. Din, kitleleri en çok etkileyen ve en çok şekillendiren olgulardan biridir. Devletler en eski dönemlerden itibaren dini odak noktalarına koyarak dini çerçevede savaşlar, fetihler, eğitim politikaları, ekonomik faaliyetlerde bulunmuşlardır diyebiliriz. Bütün bu gerçeği düşündüğümüz zaman dünya tarihi içerisinde çok önemli bir yere sahip olan Roma Devleti'nin dini inancının da büyük bir önem oluşturduğu şüphesizdir. Biz de çalışmamızda Roma Devleti'nin Hristiyanlığın kabülünden önceki inancını incelemeye çalıştık. Anahtar Kelimeler: Roma, Din, Avrupa, İnanç, Yunan, Mısır, Hellen

When historical events are examined, many aspects of societies have to be addressed. Societies that are lacking in history-consciousness, unfortunately, regard history as merely war. However, when research is conducted in the field of history, a sociologist should be considered as a multifaceted sociologist in order to better understand a society. It will be a big mistake to ignore the religious beliefs of a nation like Rome founded in 753B.C. which has stamped the world and European history. When the contributions to today's European belief are taken into account, the religious faith of the Roman state arouses a greater curiosity. Religion is one of the most influential and most influential phenomena that shape the societies. From the earliest periods, the states have been engaged in wars, conquests, educational policies, economic activities in the religious frame by placing them at religious focal points. It is no doubt that the belief of the religion of the Roman State, which has a very important place in the history of the world is also great important. It is examined in the thesis the religious beliefs of the Roman Empire before the Christian's acceptance. Key Words: Rome, Religion, Europea, Faith, Greek, Egyptian, Hellen
Religion in Rome until the acceptance of Christianity
Keywords: Tarih