VÜCUT GELİŞTİRME VE FİTNESS MERKEZLERİNDE SPOR YAPAN ERKEK BİREYLERİN SPORA GÜDÜLENMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ) - MİMAROĞLU, RECAİ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı; Diyarbakır ili Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezlerine üye erkek bireylerin, spor yapma amaçlarının, spor yapmalarını etkileyen faktörlerin ve spora güdülenme durumlarının incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Diyarbakır ilinde faaliyette bulunan toplam 19 adet Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezlerine üye 9014 erkek bireyler oluştururken örneklemini ise 2020-2021 yılları arasında bu Vücut Geliştirme ve Fitness Merkezlerinde aktif olarak spor yapan rastgele yöntemle seçilen 738 erkek bireyler oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup veri toplama işlemi anketle gerçekleştirilmiştir. Birinci bölümde yer alan 5 adet ifade araştırmacının kendisi tarafından oluşturulmuştur. İkinci bölümde ise 28 maddeden oluşan Sporda Güdülenme Ölçeği (Sport Motivation Scale) kullanılmıştır. Verilerin analizleri lisanslı IBM SPSS 25.0 programında yapılmıştır. Analizlerde sporda güdülenme ölçeğine ait faktör ve güvenilirlik analizi ile katılımcıların demografik verilerine ait frekans analizleri yapılmıştır. Sporda Güdülenme Ölçeğine ait tanımlayıcı istatistikler tespit edilmiştir. Katılımcıların demografik verilerine göre sporda güdülenme ölçeğinin farklılaşma durumları incelenmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler frekans (n), yüzde (%), ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum olarak belirtilmiştir. Bağımsız değişkenlerin ölçek puanları bakımından analizleri için One Way Anova ve Tukey Post-Hoc testi kullanılmıştır. Analizlerde istatistiksel anlamlılık değeri p < ,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, spor yapan erkek bireylerin spora güdülenme düzeylerinin; bilmek ve başarmak, uyaran yaşamak, dışsal düzenleme, özdeşim, içe atım ve güdülenmeme şeklinde boyutlarının oluştuğu, katılımcıların çoğunluğunun vücut geliştirme ve fitness branşlarını yaptıkları, eğitim düzeylerinin yüksek olduğu, genel olarak genç yetişkin kategorisinde oldukları görülmektedir. Katılımcıların spor süreleri, egzersiz yapma sebepleri, eğitim seviyeleri, yaş, spor branşları ile çeşitli güdülenme düzeyleri arasında anlamlı ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this study is; to study of male individuals who are members of Diyarbakır City Body Building and Fitness Centers, their purpose of doing sports, the factors affecting their exercise and their motivation for sports. The population of the study consists of 9014 male individuals who are members of a total of 19 Bodybuilding and Fitness Centers operating in Diyarbakır, while the sample consists of 738 male individuals who are selected by random method who actively exercise in these Bodybuilding and Fitness Centers between 2020-2021. Quantitative research method was used in the study, and data collection was carried out with a questionnaire. The 5 statements in the first section were created by the researcher himself. In the second part, the Sport Motivation Scale, which consists of 28 items, was used. The analysis of the data was made in the licensed IBM SPSS 25.0 program. In the analyzes, the factor and reliability analysis of the motivation scale in sports and frequency analysis of the demographic data of the participants were made. Descriptive statistics of the Sports Motivation Scale were determined. Differentiation status of the motivation scale in sports was examined according to the demographic data of the participants. Descriptive statistics in the analyzes were specified as frequency (n), percentage (%), mean, standard deviation, minimum and maximum. One Way Anova and Tukey Post-Hoc tests were used for the analysis of independent variables in terms of scale scores. Statistical significance value in the analyzes was accepted as p < ,05. When the results obtained in the study are evaluated, the level of motivation for sports of male individuals who do sports; knowing and achieving, experiencing stimuli, external regulation, identification, introjection and non-motivation, most of the participants do bodybuilding and fitness branches, their education level is high, and they are generally in the young adult category. It was concluded that there was no significant relationship between the participants' duration of sports, reasons for exercising, education levels, age, sports branches and various motivation levels.
Motivation of the men exercising in body building and fitness centers to sport (Example of Diyarbakir province)
Keywords: Spor