Bir Buzağıda Görülen Akut Kurşun Zehirlenmesi - İssi, Mustafa; Yıldırım, Alperen; Korkak, Fatih Ahmet; Babacan, Sümeyye (My University, 2021)
Yaklaşık 70 günlük Simental erkek bir buzağının anamnez bulgularından; kırık bir akünün hayvan tarafından yalanmasından bir gün sonra aniden iştahsızlık başladığı, hiçbir şey yemediği ve süt içmediği, sonraki gün boşa çiğne-me hareketlerinin geliştiği, başını duvara dayadığı, sallantılı yürüyüşün görüldüğü ve sürekli yattığı öğrenilmiştir. Yapı-lan klinik muayene bulguları ve kan analizlerinde serum kurşun düzeyinin toksikasyona neden olabilecek düzeyde (0.652 ppm) olması nedeni ile kurşun zehirlenmesi teşhisi konulmuştur. Sağaltım amacıyla Ca-EDTA, tiyamin ve sod-yum sülfat uygulanan hayvanın tüm klinik belirtilerinin kaybolduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu olgu ile hayvan sağlı-ğı yanında insan sağlığı içinde önemli olan akut kurşun zehirlenmesinin bildirilmesinin yetiştiriciler ve sahada çalışan veteriner hekimler için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Keywords: Akü; buzağı; kurşun zehirlenmesi