YAŞAM TEMELLİ ÖĞRETİMDE KULLANILAN FEN SORULARININ KRİTİK EDİLMESİ - KILINÇ, MAZLUM (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bağlam temelli öğrenme, günlük yaşam bağlamlarını sınıf sorunlarıyla ilişkilendirerek ele alan bir yaklaşımdır. Bu çalışmanın amacı Türkiye alanyazınında yapılan çalışmalarda kullanılan yaşam temelli fen sorularının Elmas ve Eryılmaz (2015)' ın belirlediği kriterlere göre kritik edilmesi ve soruların bu ölçütlere ne kadar uygun olduğunun belirlenmesidir. Bu sorular belirlenirken Türkiye alanyazınındaki fen, fizik, kimya ve biyoloji alanında kullanılan yaşam temelli fen soruları incelenmiştir. Açık kaynak veritabanları (YÖK Tez arşivi vb.) ve Fırat Üniversitesi kütüphanesinin abone olduğu veritabanları bu araştırmanın verilerini toplamak için kullanılmıştır. Soruların kritik edilmesi için 5 kriter belirlenmiştir. Sorular bu kriterlere göre 3 tane fen bilgisi öğretmeni tarafından değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda kullanılan yaşam temelli fen sorularının büyük çoğunluğunun belirlenen kriterleri karşılamada sıkıntı yaşadığı tespit edilmiştir. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda kullanılacak yaşam temelli fen sorularının oluşturulmasında bu çalışmada belirlenen kriterlere diikat edilmesi araştırmacılar açısından kolaylık sağlayacaktır. Bu çalışma yaşam temelli öğrenme ile ilgilenmek isteyen tüm eğitim paydaşlarına rehberlik edecektir.

Context-based learning is an approach that deals with everyday life contexts by associating them with classroom problems. The aim of this study is to criticize the life-based science questions used in studies conducted in the Turkish literature according to the criteria determined by Elmas and Eryılmaz (2015) and to determine how appropriate the questions are to these criteria. While determining these questions, life-based science questions used in the field of science, physics, chemistry and biology in the Turkish literature were examined. Open source databases (YÖK Thesis archive, etc.) and databases subscribed by the Fırat University library were used to collect the data of this research. 5 criteria have been determined to criticize the questions. The questions were evaluated by 3 science teachers according to these criteria. As a result of the evaluations, it was determined that the majority of the life-based science questions used had difficulties in meeting the determined criteria. It will be convenient for researchers to pay attention to the criteria determined in this study in the creation of life-based science questions to be used in future studies. This work will guide all education stakeholders interested in life-based learning.
Analysis of science questions used in context-based learning
Keywords: Eğitim ve Öğretim