T/M YÖNTEMİYLE ÜRETİLEN 85/15 BRONZUNDA PEKLEŞME SERTLEŞMESİNİN ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERE CO VE Nİ İLAVESİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - BOZKURT, NAFİZ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Toz metalurisi, son yıllarda imalat sektöründe imalatı zor parçaların üretiminde geniş ölçüde kullanılan yöntemlerden biridir. Sıcak preslenme yöntemi ise toz metalürjisi yöntemiyle üretilen parçaların imalat kalitesini oldukça arttırmıştır. Toz metalürjisi yöntemiyle ergime dereceleri çok farklı metallerin de üretilmesi sağlanmıştır. Elektrik kontakt malzemesi olarak çok geniş kullanım alanına sahip bakır (Cu) ve alaşımlarınında toz metalürjisiyle üretim yöntemi mevcuttur. Bakır matrisli kompozitlerin içine ergime derecesi yüksek metal partikülleri ilave edilerek, üretilecek kompozitlerin mukavemet değerleri de arttırılmaktadır. Bu çalışmada, 85/15 Cu/Sn alaşımına farklı oranlarda kobalt ve nikel ilave edilerek, üretilecek kompozitte bu elementlerin meydana getirdiği mekanik etkileri incelenmiştir. Toz metalürjisi ile üretilen numuneler farklı sıcaklık ve basınç değerlerinde, sıcak presleme yöntemiyle sinterlenmiştir. Numuneler birbirleri arasında mukayeseye tabi tutularak yorumları yapılmıştır. Ayrıca kontakt malzemelerinin aç kapa işlemi sırasında oluşturduğu pekleşme etkisi ve aç kapa sırasında oluşan ark sayesinde yeniden kristalleşme ile yapıda olan elektrik iletkenlik değerleri ölçülmüştür. Numunelerin yoğunluk, mikroyapı, sertlik ve elektrik iletkenliği değerleri ölçülmüştür. Ölçülen bu değerler birbiriyle kıyaslanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda kullanılan bütün parametrelerin iletkenlik üzerinde etkili olduğu görülmüştür.

Powder metallurgy is one of the widely used methods in the manufacturing sector in recent years for the manufacture of difficult to manufacture parts. The hot pressing method has increased the production quality of the parts produced by the powder metallurgy method. Powder metallurgy has been used to produce very different metals with different melting grades. As an electrical contact material, copper (Cu) which has a very wide usage area and its alloys are produced by powder metallurgy. By adding high-melting metal particles into the copper matrix composites, the strength values of the composites to be produced are also increased. In this study, mechanical effects of these composites were investigated by adding cobalt and nickel to 85/15 Cu / Sn alloy at different ratios. Samples produced by powder metallurgy are sintered to hot pressing method at different temperature and pressure values. The samples were interpreted by comparing them with each other. In addition, the conductivity effects of the contact materials are measured by the effect of the consolidation created during the open-close operation and by the recrystallization due to the arc formed during the open-close. The density, microstructure, hardness and electrical conductivity values of the samples were measured. These measured values are compared with each other. It is seen that all the parameters used as a result of the studies made have an effect on the conductivity.
Investigation of Co and Ni adding effects on electrical properties of strain hardening in 85/15 bronze produced by T/M method
Keywords: Metalurji Mühendisliği