ORTAOKULLARDA MORAL İKLİM İLE ÖĞRENCİLERİN OKULA BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - AKARSU, NESLİ TAŞ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin okullardaki moral iklime ilişkin algıları ile okula bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modelinde yapılan bu araştırmanın evrenini, 2016-2017 eğitim öğretim yılında Elazığ il merkezindeki ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma, 56 okulda eğitim gören 872 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Okula Bağlılık Ölçeği (OBÖ) ve Okul Moral İklimi Ölçeği (OMİÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, ortalama, t-testi, varyans analizi, korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmada, cinsiyet değişkenine göre; öğrencilerin okula bağlılık düzeylerinin anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin okula bağlılık seviyeleri erkek öğrencilerden yüksek bulunmuştur. Anne ve baba eğitim durumlarının ne öğrencilerin okula bağlılık ne de okul moral iklimi algılarında anlamlı farklılık oluşturmadığı tespit edilirken, anne-baba medeni durumunun (evli/boşanmış) okul moral iklimi ölçeğinin "toplum olarak okul" boyutunda anlamlı derecede farklılaştırdığı görülmüştür. Çoklu regresyon analizi sonucunda, okul moral ikliminin öğrencilerin okula bağlılığını anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda, politika yapıcılara, uygulayıcılara ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Okula Bağlılık, Okul Moral İklimi, Ahlakî Muhakeme.

The aim of this study is to determine the relationship among school moral atmosphere and student engagement in secondary schools. The population of this study which is in correlational survey model constitutes from students studying in secondary schools of Elazığ province in 2016-2017 education year. The study was conducted on 872 students studying in 56 secondary schools. The research data was collected by using School Engagement Scale and School Moral Atmosphere Questionnaire. So in the analysis of data, frequency, mean, t-test, analysis of variance, correlation analysis, multiple regression analysis were used. According to the results of the study, it was determined that school engagement level of girls is significantly higher than that of boys. It has been found that neither level of student engagement nor students' perception of school moral atmosphere do not significantly differ according to mother and father education level. In addition, the parents' marital status (married / divorced) have a significant effect on the dimension of school as community. As a result of multiple regression analysis, it was determined that school moral atmosphere significantly predicted student engagement. At the end of the study, proposals have made to policy makers, practitioners and researchers. Key Words: Student Engagement, School Moral Atmosphere, Moral Reasoning.
The relationship among school moral atmosphere and student engagement in secondary schools
Keywords: Eğitim ve Öğretim