GÖRÜNÜR IŞIK HABERLEŞME SİSTEMLERİNDE RENK KAYDIRMALI ANAHTARLAMA TEKNİĞİNİN UYGULANMASI - DİNÇ, HASAN ZİYA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışmasında görünür ışık haberleşme sistemlerinde karşılaşılan sorunlara yeni yöntem ve tekniklerle çözümler sunulmuştur. Görünür ışık haberleşme sistemlerinde derin öğrenme, yapay sinir ağları vb. teknolojilerin kullanılmasına referans olacak çalışmalar yapılmıştır. Mobil telefonun kamerası alıcı olarak, bilgisayara bağlı LCD monitör ise verici olarak kullanılmıştır. Kod çözme işleminin renk uzayları ile yapılmasının haberleşme performansına etkisi incelenmiştir. Haberleşme sisteminde yazılımlar Python dili ile hazırlanmıştır. Görüntü işleme tekniği ile görünür ışık haberleşmesinde sorun teşkil eden günışığı sorununa alternatif çözüm sunulmuştur. Haberleşmede alıcı-verici mesafesinin veri iletim hızına etkileri incelenmiştir.

In this thesis, solutions to the problems encountered in visible light communication systems are presented with new methods and techniques. Deep learning in visible light communication systems, artificial neural networks, etc. Studies have been carried out to reference the use of technologies. The camera of the mobile phone was used as the receiver, and the LCD monitor connected to the computer was used as the transmitter. The effect of decoding with color spaces on communication performance has been investigated. The software in the communication system is prepared in Python language. An alternative solution to the problem of daylight, which is a problem in visible light communication with image processing technique, is presented. The effects of the transmitter-receiver distance on the data transmission rate in communication were investigated.
Application of color shift keying technique in visible light communication systems
Keywords: İletişim Bilimleri; Savunma ve Savunma Teknolojileri