UNİLATERAL ÜRETERAL OBSTRÜKSİYONU OLAN RAT BÖBREĞİ ÜZERİNE DİKLOFENAK SODYUMUN AKUT ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIZ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2004)
Obstrüktif üropati, böbrekten mesaneye kadar olan yapılarda idrar akımındaki obstrüksiyon durumudur. Acil servislerde renal kolikli hastalarda karşılaşılan bir durumdur. Non-steroid antünflamatuar ilaçlardan diklofenak sodyum tedavide sık olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma diklofenak sodyumun böbrek üzerine olan akut etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezinde yapıldı. Wistar cinsi dişi ratlar kontrol (I), sham (II), dikolofenak (DS) (III), unilateral ureteral obstrüksiyon (UUO) (IV) ve UUO+DS (V) gruplarına ayrıldı. Ketamin (5 mg/kg) ve xylazine (5 mg/kg) ile anestezi sağlandı. II, IV ve V gruplarda batın orta hat insizyonuyla açıldı ve IV ve V gruplarda üreterler tek taraflı olarak bağlandı. DS, III, IV ve V. gruplara 1 mg olarak olarak uygulandı. Bütün gruplarda 5 saat sonra böbrekler sakrifîye edildi Biyokimyasal ve patolojik inceleme için kan ve doku örneği alındı. Patolojik incelemede nötrofil (p<0.01), lenfosit (p<0.01), makrofaj infiltrasyonu (p<0.01) ve proksimal tubüler dilatasyon (pO.Ol) açısından gruplarda anlamlı farklılıklar bulundu. Özellikle UUO grubunda hücreler artarken, UUO+DS grubunda infiltrasyon azalmış olarak bulundu. Biyokimyasal analizde, plazmada PGE2 (p<0.01), TXA2 (p<0.01), NO (p<0.01), MDA (p<0.01), dokularda ise PGE2 (p<0.01), NO (p<0.01), MDA (p<0.01) ve SOD (p<0.01) düzeylerinde gruplar arası fark belirlendi. Kontrol grubuyla UUO grubu arasında plazmada TXA2 (p<0.01), MDA (p<0.01) düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulundu. Kontrol grubuyla UUO+DS karşılaştırmasında UUO+DS grubunda plazma PGE2 (p<0.01) ve TXA2 (p<0.01) değerleri anlamlı olarak azalmış bulundu. Doku değerlerinde iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. Sonuç olarak UUO'lu ratlarda ilk 5 saatte DS özellikle enflamasyon ve tubüler dilatasyon üzerine azaltıcı etki yaparken, doku düzeyindeki etkileri açısından olumlu veya olumsuz net bir etki belirlenememiştir. Doku düzeyindeki etkileri için daha detaylı araştırmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Akut Unilateral Ureteral Obstrüksiyon, Diklofenak Sodyum, böbrek

Investigation of acute effects of diclofenac sodium on rat kidney which has unilateral ureteral obstruction: Obstruction in anywhere from kidney to urinary bladder is named as obstructive uropathy. It is seen in renal colic patients in emergency departments. Diclofenac sodium which is an non-steroidal antiinflammatory drug is frequently used in the treatment. This study was designed to investigate acute effects of diclofenac sodium on the kidney. The study was performed in Fİrat University Faculty of Medicine Experimental Investigation Centre. Wistar type female rats were divided into control (I), sham (II), diclofenac (DS) (III), unilateral uretheral obstruction (UUO) (IV) and UUO+DS (V) groups. Rats were anesthesized by ketamin (5 mg/kg) and xylazine (5 mg/kg). In the IInd, IVth and Vth groups, midline abdominal incision was performed and in the IVth and Vth groups urethers were binded unilaterally. One mg of DS was given to IIIrd, IV* and V* groups. Kidneys were sacrified in all groups. Blood and tissue samples were taken for biochemical and pathological analysis. There was significant difference between the groups in pathological evaluation in respect to neutrophyl, lymphocyte, and macrophage infiltration and proximal tubular dilatation (p<0.01 for all). It was found that infiltration was especially increased in UUO group but decreased in UUO+DS group. In the biochemical analysis, there was a significant difference between the groups in respect to plasma levels of PGE2 (p<0.01), TXA2 (p<0.01), NO (p<0.01), MDA (p<0.01) and tissue levels of PGE2 (p<0.01), NO (p<0.01), MDA (p<0.01) and SOD (p<0.01). There was a significant difference between control and UUO groups in respect to plasma TXA2 (p<0.01) and MDA (p<0.01) levels. When control and UUO+DS groups were compared, plasma PGE2 (p<0.01) and TXA2 (p<0.01) levels were found to be decreased significantly in UUO+DS group, but in respect to tissue levels, no difference was found between these groups. As a result, in UUO rat group in the first 5 hour, DS decreased the inflammation and tubular dilatation; but nither positive nor negative tissue level effect was determined. For its tissue level effects more detailed studies are needed. Key words: Acute Unilateral Uretheral Obstruction, Diclofenac Sodium, Kidney
Investigation of acute effects of diclofenac sodium on rat kidney which has unilateral obstruction
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İlk ve Acil Yardım; Emergency and First Aid