7,12 DİMETİL BENZ(A)ANTRASEN VE HİDROJEN PEROKSİT VERİLEN KOBAYLARIN LİPİD BİLEŞENLERİ ÜZERİNE VİTAMİN E, LİPOİK ASİT VE LİNALOOL'ÜN ETKİSİ - ÖZKAYA, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ 7,12-DİMETİL BENZ[A]ANTRASEN VE HİDROJEN PEROKSİT VERİLEN KOBAYLARIN LİPİD BİLEŞENLERİ ÜZERİNE VİTAMİN E, LİPOİK ASİT VE LİNALOOL'UN ETKİSİ Ahmet ÖZKAYA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 39 Bu çalışmanın amacı hidrojen peroksit (H2O2) ve 7,12-dimetilbenz[a]antrasen (DMBA) verilen kobayların total lipid ve yağ asitleri üzerine vitamin E, lipoik asit ve linalool'ün etkilerini araştırmaktır. Beyin, karaciğer ve kas dokusundaki total lipid miktarları, kontrol ve H2O2 + vitamin E kombinasyon gruplarına göre H2O2 grubunda önemli ölçüde (P<0.001) azalmıştır. Bütün dokulardaki total lipid seviyeleri, H2O2 + linalool, H2O2, kontrol, H2O2 + vitamin E ve H2O2 + lipoik asit gruplarına göre linalool grubunda önemli ölçüde artmıştır (P<0.01). Beyin ve karaciğer dokularındaki total lipid miktarları, H2O2 + lipoik asit, H2O2 ve DMBA + lipoik asit gruplarına göre lipoik asit grubunda daha yüksek bulunmuştur. Bütün dokulardaki doymamış ve PUFA yağ asitlerinin oranları, H2O2 + linalool, linalool, H2O2 + lipoik asit ve H2O2 + vitamin E gruplarına göre H2O2 grubunda önemli ölçüde azalmıştır (P<0.001). 18:2, 18:3, doymamış, W3 ve W6 yağ asitlerinin beyin dokusundaki yüzdesi, linalool grubuyla karşılaştırıldığında DMBA grubunda azalırken, 14:0 ve 20:4 yağ asitleri artmıştır. Aynı doku, 18:2, 22:6, doymamış, PUFA, W3 ve W6 yağ asitleri lipoik asit grubuna göre DMBA grubunda azalırken aynı grupta 14:0 ise artmıştır. Karaciğerde 18:2 ve PUFA, linalool grubuna göre DMBA grubunda azalmıştır. Sonuç olarak, beyin, karaciğer ve kas dokusu total lipid ve yağ asitleri üzerine vitamin E, lipoik asit ve linalool'ün koruyuculuk etkisi gözlenmiştir. İlave olarak, sonuçlarımız H2O2 radikalik etkisinin DMBA'dan daha fazla olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Linalool, Lipoik Asit, 7, 12-Dimetil Benz[a]Antrasen, Hidrojen Peroksit, Vitamin E, Kobav
Effect of vitamin E, lipoic acid and linalool on lipid species of guinea pig given 7,12 dimethyl benz(a)antracene and hydrogenperoxide
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry