5, 6, 7 VE 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ OKUMA KAZANIMLARININ OKUMA MODELLERİ İLE İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Kökçü, Yelda; Demirel, Şener (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan okuma kazanımlarını incelemek ve bu kazanımların okuma modelleri ile olan ilişkisini ortaya koymaktır.Doküman incelemesi yönteminin kullanıldığı ara?tırmanın ilk a?amasında, Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan 5, 6, 7 ve 8. sınıflara ait okuma kazanımları tespit edilmi?tir. Bu a?amada, 5, 6, 7 ve 8. sınıflara ait ortak okuma kazanımları belirlenerek tablola?tırılmı?tır. Sonraki a?amada ise belirlenen okuma kazanımlarının okuma modelleri ile olan ili?kisi incelenmi?tir. Elde edilen bulgular sonucunda; açıklayıcı okuma modeli, okuma teknikleri modeli, örnekleme modeli ve i?lemsel okuma modeli ile okuma kazanımları arasında doğrudan bir ili?ki tespit edilememi?tir. Bununla birlikte okuma kazanımlarının 41'inin etkile?imsel, 5'inin bütünle?tirici ve 2'sinin çözümleyici okuma modeli ile ili?kili olduğu belirlenmi?tir. Ara?tırma, okuma kazanımları ile okuma modelleri arasındaki ili?kiyi somut bir ?ekilde göstermesi açısından önemlidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim