YÜKSEK TİBİAL OSTEOTOMİ İÇİN KULLANILAN PLAKLARIN BİYOMEKANİK KAREKTERİZASYONU - YARDIMEDEN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Medialden Açık Kama Osteotomisi tekniği ortopedi kliniklerinde oldukça sık kullanılanve izole varus gonartrozlu hastaların erken dönem cerrahi tedavisinde tercih edilen metottur. Bumetotta osteotomi aralığının tespiti amacıyla farklı tasarımlı, kama destekli plaklarkullanılacaktır.Bu çalışmada 875 N ağırlığında, 30 yaşındaki bir erkeğin sağ tibiasının bilgisayarlıtomografi görüntüsü alınarak, söz konusu plakların eksenel yüklemelere karşı stabiliteleri veeksenel basma, burulma ve değişik yükleme açılarında (Î±) uygulanan sabit yüklemeler sonundatibiada oluşabilecek kırılma yerlerinin tespit analizleri, sonlu elemanlar paket programı ANSYSile yapılmıştır. Tibiaya farklı yükleme açılarında (Î±) uygulanan yükler sonucunda, yüklemeaçısının (Î±) artması ile tibia üzerinde oluşan gerilmelerde azalma görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Proksimal tibial osteotomi, Tibia, Biyomekanik, Sonlu elemanlar metodu,ANSYS
Biomechanics characterization of plates used for high tibial osteotomy
Keywords: Makine Mühendisliği