Spor Yöneticiliği Bölümü Öğrencilerinin Yönetici Özellikleri ve Akademik Öz Yeterlik Düzeylerinin İncelenmesi - Batmaz, Hüseyin Çağdaş; Murathan, Talha; Genç, Fatih Ahmet (Nigde Omer Halisdemir University, 2026)
Bu araştırmada spor bilimleri fakültesi spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin yönetici özellikleri ve akademik öz yeterlik düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Üniversitelerde spor yöneticiliği bölümü lisans eğitimi ağırlıklı olarak spor bilimleri fakülteleri bünyesinde verilmektedir. Bu fakültelerde eğitim gören her öğrenci, geleceğin potansiyel spor yöneticileri olarak görülmektedir. Bu öğrencilerin yöneticilik özelliklerinin ve akademik öz-yeterlik düzeylerinin bilimsel açıdan incelenmesi, spor yönetimi alanına vizyoner bir bakış açısı sunacağı ön görülmektedir. Dolayısıyla çalışma bu açıdan önemli görülmelidir. Araştırmada öncelikle anahtar kelimeler çerçevesinde kavramsal bir yapı oluşturulmuş ve bu anahtar kelimeler birbiriyle ilişkilendirilerek araştırmanın amacına uygun bir literatür altyapısı oluşturulmuştur. Araştırmada metodolojik olarak değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin yönetsel özellikleri ve akademik öz yeterlik düzeyleri, doğrudan örnekleme uygulanan geçerliliği kanıtlanmış ölçekler kullanılarak incelenmiştir. Değişkenlerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testleri ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Katılımcıların yöneticilik özelliklerine ve akademik öz yeterlik düzeylerine ilişkin algıları cinsiyet değişkenine göre t testi kullanılarak analiz edilmiş ve her iki ölçümde de istatistiksel olarak erkek öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca “Yönetimsel Özellikler Algısı” ile “Akademik Öz Yeterlik Ölçeği” arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular, iki değişken arasında orta düzeyde, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak bu çalışma, spor yöneticiliği eğitimi alan öğrencilerin yöneticilik özelliklerini ne ölçüde içselleştirdiklerini ortaya koymakta ve bu içselleştirmenin onların akademik öz yeterlik düzeylerine doğrudan etki ettiğini göstermektedir.
An Examination of Managerial Traits and Academic Self-Efficacy Levels of Students in the Department of Sports Management
Keywords: Yönetim; spor; spor yönetimi; öz yeterlik; akademik öz yeterlik