Mekanik Bir Sistemin Bir Ters Rezonans Frekansının Kütle Eklenerek Değiştirilmesi - Çakar, Orhan (Fırat University, 2018)
Ters rezonans frekansı mekanik sistemlerin dinamik özelliklerinden biridir ve frekans tepki fonksiyonu grafiklerinde ters tepeler olarak gözükürler. Bir yapı belirli bir noktadan ters rezonans frekansındaki harmonik bir kuvvet ile tahrik edildiğinde yapının belirli noktaları titreşim hareketi yapmayabilir. Bu bakımdan bazı titreşim problemlerinin çözümünde bu özellikten faydalanılmaktadır. Bu çalışmada mevcut bir sistemin noktasal veya çapraz frekans tepki fonksiyonlarında belirli bir ters rezonansı kütle eklemek suretiyle başka bir frekansa kaydırma üzerine bir yöntem sunulmuştur. Yöntem matematikten bilinen Sherman-Morrison formülüne dayalı olup orijinal sistemin frekans tepki fonksiyonlarını kullanmaktadır. Bu yöntem sistemin fiziksel özelliklerinin veya modal özelliklerinin bilinmesine gerek duymadığından oldukça avantajlıdır. Yöntemin geçerliliği ve etkinliği altı serbestlik dereceli bir sistem üzerinde gerçekleştirilen çeşitli sayısal uygulamalarla gösterilmiştir.