BULANIK-MALAZGİRT HAVZASI’NIN (MUŞ) HİDROGRAFİK ÖZELLİKLERİ - Kıranşan, Kemal; Sengün, Mustafa Taner (My University, 2017)
Bulanık-Malazgirt Havzası, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin “YukarıMurat-Van Bölümü”nün orta kesimlerinde yer alır. Bulanık-Malazgirt Havzası,hidrografik bakımdan Fırat Nehri su toplama havzasına dahil olup, bu havzanınyukarı kısmında yer alan Murat Nehri alt havzasında yer alır. Yörenin sularıMurat Nehri ve kolları tarafından Fırat Nehri’ne oradan da Basra Körfezi’neboşaltılır. Havzanın hidrografik özellikleri, sahanın iklim, jeoloji ve jeomorfolojikfaktörleri tarafından şekillendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı Doğu AnadoluBölgesi’nde önemli bir konumda bulunan Bulanık-Malazgirt Havzası’nın hidrografiközelliklerini, Coğrafi bir bakışla ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusundainceleme sahasına ait Sayısal Yükselti Modeli (DEM), sayısal topoğrafyaharitaları, jeoloji haritaları ve sayısal hidrografik veriler Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS) ile analiz edilmiştir. Ayrıca akarsuların akım miktarları ve rejimleri ile ilgilianalizlerin yapılmasında, DSİ (Devlet Su İşleri Müdürlüğü)’nin akım gözlemistasyonları verileri; yeraltı suları ile ilgili analizler için ise DSİ’nin Malazgirt,Bulanık ve Patnos Ovaları Hidrolojik Etüt Raporu (1978) verilerinden yararlanılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda Bulanık-Malazgirt Havzası’nda akarsu ağınınher tarafta aynı özelliğe sahip olmadığı, drenaj tipleri bakımından zenginlikgösterdiği, akım-rejim koşulları üzerinde iklim şartlarının belirleyici olduğu, ovave havza tabanlarının yeraltı suyu bakımından zengin olduğu görülmüştür
Keywords: Su Kaynakları; Coğrafya