DEPREMDE HASAR GÖRMÜŞ BETONARME YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ - TAŞ, YAVUZHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi DEPREMDE HASAR GÖRMÜŞ BETONARME YAPILARIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ Yavuzhan TAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 110 Depremde hasar görmüş yapıların onarım ve güçlendirilmesi veya mevcut yapıların deprem açısından gözden geçirilmesi, yeni bir yapının tasarımından oldukça karmaşık bir incelemeyi gerektirir. Onarım ye güçlendirme, yapının taşıyıcı olmayan sıva ve benzeri bölümlerinin düzeltilmesi ve kusurlarınla kapatılması değildir. Bu çalışmada; onaran ve güçlendirmeye ihtiyaç duyulma sebepleri, yapı tasarımının ana ilkeleri, yapılarda depremin ortaya çıkardığı ve depremden dolayı oluşan hasarlar ve sebepleri, betonarme elemanlarda çatlama olayı, taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan yapı elemanlarında oluşan çatlak ve hasarlar ile bunların oluşma sebepleri, onarım ve güçlendirmede kullanılan malzemeler ile uygulama teknik ve yöntemleri, ilave eleman olmaksızın kolonların, perdelerin, kirişlerin, kiriş-kolon birleşim bölgelerinin, döşemelerin ve temellerin onarım ve güçlendirilmesi konusundaki teknik ve yöntemler, onarılmış ve güçlendirilmiş yapı sistem ve elemanları üzerinde yapılan bazı deney ile yapıların davranışları konusundaki deney sonuçlan hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca sayısal uygulama olarak, 1975 Deprem Yönetmeliğine göre projelendirilip inşa edilmiş ve 1 Mayıs 2003 Bingöl Depreminde hasar görmüş betonarme bir yapının îde Statik (4.01) Yapı Analiz Programı kullanılarak deprem analizi yapılmıştır. Analiz hem 1975 hem de 1997 Deprem Yönetmeliğine göre yapıldığından, elde edilen sonuçlar arasında ilişki kurularak yapının güçlendirilmesi gerektiğine karar verilmiştir. Deprem yüHerinin büyük bir kısmı ilave perdeler tarafindan karşılanarak binanın depreme karşı güvenliği yeter seviyeye çıkanlmışur. Anahtar Kelimeler : Betonarme Yapılar, Deprem Yer Hareketi, Yapısal Hasarlar, Dinamik Analiz, Onarım ve Güçlendirme. XI
Repairing and strengthening of reinforced concrete structures damaged in earthquake
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering