KAHRAMANMARAŞ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIK SULARININ SIR BARAJI'NDA MEYDANA GETİRDİĞİ AĞIR METAL KİRLİLİĞİ - UZUN, SEVAL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde yer alan Kahraman Maraş, hızla gelişen bir şehrimizdir. Şehrin özel konumu nedeniyle endüstri alanları daha çok akarsuların da içerisinde bulunduğu ovada yoğunlaşmıştır. Akarsuların evsel ve endüstriyel atıklar için bir araç gibi görülmesi, akarsularda aşırı kirlenme yönünde baskı yapmaktadır. Ayrıca şehir ve çevresinde su kullanımına olan ihtiyaç artmış, temiz su temini ve atıksular bir problem olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, bazı fabrikaların atık sularında bazı fizikokimyasal parametrelerin (sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik) ve bazı ağır metal (demir, bakır, çinko, krom, kadmiyum, kobalt, nikel ve kurşun) birikiminin Sır Baraj Gölü ve Aksu Çayı (Kahramanmaraş)'nın su kalitesi üzerinde etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Sır Barajı ve Aksu Çayı'nın çeşitli bölgelerinde belirlenen altı farklı istasyondan mevsimlik periyotlar halinde Temmuz 2012- Nisan 2013 tarihleri arasında dört defa su örneği alınmıştır. Alınan su örneklerinde ortalama sıcaklık değerleri 15,22-16,9°C arasında, ortalama pH değerleri 7,32-8,43 arasında, ortalama oksijen değerleri 5,05-8,42 mg/L arasında ve ortalama elektriksel iletkenlik değerleri ise 627-535 µS/cm arasında ölçülmüştür. Suda ölçülen ağır metallerden Fe, Cu ve Zn her mevsimde tüm istasyonlarda tespit edilirken, Cr, Ni, Cd sadece 1., 2. ve 3. istasyonlarda belirlenmiştir. As ve Hg ölçüm cihazı duyarlılığı altında kaldığından hiç bir istasyonda tespit edilememiştir.

Kahramanmaraş located in Adana zone is growing rapidly in Mediterrean region. While city population is increasing rapidly, city area is being grown. Because of the city's special condition, industrial area densed in plain which has streams. Streams considered as a tool domestic and industrial waste, so this makes great pressure on the heavy water pollution. In addition, in and around the city the demand of the water has been increased. To get clean water and wastewater are essential issues. In this study, aimed to estimation the physicochemical characters (temperature, pH, dissolved oxygen, electrical conductivity) of water and some heavy metals (iron, copper, zinc, chrome, cadmium, cobalt, nickel and lead) accumulation in wastewaters from some factories on water quality Sır Dam Lake and Aksu Stream (Kahramanmaraş). Four water samples were taken between July 2012 and April 2013 in seasonal periods at six different stations determined in various regions of Sır Dam Lake and Aksu Stream.The temperature, pH, dissolved oxygen and electrical conductivity the values of water in all stations have been determined between 15.22-16.9°C, 7.32-8.43, 5.05-8.42 mg / L and 535-627 ?S / cm respectively. Fe, Cu and Zn from heavy metals measured in water were detected in all stations in all seasons, while Cr, Ni, Cd were determined only at stations 1, 2 and 3. The Ace and Hg measuring instruments were not detected in any station since they were under the sensitivity.
Kahramanmaras Organized Heavy Metal Pollution of Industrial regions from waste water
Keywords: Su Ürünleri