Pterjium ve pinguekulalı olgularda gözyaşı fonksiyonlarının değerlendirilmesi - Aydemir, Orhan; Alınak, Azat; Güler, Mete; Türkçüoğlu, Peykan; Turgut, Burak (My University, 2008)
Amaç: Pterjium ve piguekulalı olgularda gözyaşı fonksiyonlarını değerlendirmek. Materyal ve Metod: 15 pterjiumlu hastanın 22, 14 pinguekulalı hastanın 24 gözünün Schirmer testi, korneal film yıkılma zamanı (KFYZ) ve gözyaşı menisküs yüksekliği (GMY) değerlendirildi. Bu değerler 13 sağlıklı kişinin 26 gözü ile karşılaştırıldı. Bulgular: Ortalama Schirmer testi ölçümleri pterjium, pinguekula ve kontrol grubunda sırasıyla 11,68±5,11; 10,00±6,75; 15,50±4,90’ mm idi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında pinguekula hastalarında Schirmer testi değerleri anlamlı biçimde düşüktü. (p=0,03). Pterjium, pinguekula ve kontrol gruplarındaki ortalama KFYZ değerleri sırasıyla 8,68±3,74; 9,12±6,38; 14,9±6,69’ saniye idi. Ortalama KFYZ değerleri pterjium ve pinguekula grubunda anlamlı ölçüde düşüktü (p=001, p=0,02). Ortalama GMY değerleri pterjium, pinguekula ve kontrol grubunda sırasıyla 1,09±0,54; 1,02±0,61; 1,46±0,60’ mm idi. Pinguekula grubunda GMY anlamlı ölçüde azalmıştı. (p=0,024). Pterjium ve pinguekula grupları arasındaki Schirmer testi (p=0,574), KFYZ (p=0,96) ve GMY (p=0,911) değerleri farklı değildi. Sonuç: Pterjium ve pinguekula gözyaşı fonksiyonlarını değiştirir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kulak; Burun; Boğaz; Göz Hastalıkları