128 NUMARALI VE 1717-1718 TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ - TORAMAN, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi 128 NUMARALI VE 1717-1718 TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ (Değerlendirme-Transkripsiyon-Dizin) Leyla TORAMAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Elazığ 2005, sayfa: VII+ 123 128 numaralı Mühimme Defteri, 1718 yılında Osmanlı Devleti'nde meydana gelen siyasi, idari, askeri, iktisadi ve sosyal olaylardan önemli olanların kaydedildiği bir defterdir. Bu olaylar; bürokrasi, dini hayat, müslim-gayr-i müslim ilişkileri, kültürel konular, eşkıyalık hareketleri, idareciler ve görevleri, uluslar arası ilişkiler, askerin sevk ve idaresi, savaş hazırlıkları, donanma konularının yanında alacak-verecek veraset, cinayet gibi hukuki problemlerde bu deftere yansımıştır. 128 no'lu Mühimme Defteri, 83 sayfa olup hükümlerdeki numara 198'a kadardır. Bununla birlikte çizgi çekilerek iptal edilmiş hükümler bulunabildiği gibi numarasız ya da aynı numaralı iki hüküm bulunabilmektedir. Her hükmün transkripsiyonu yapılmış ve özetleri çıkarılmıştır. Defterden öğrenilenler sonuç kısmında belirtilmiştir. Ayrıca defterde yer alan şahıs ve yer isimlerinden oluşan indeks sonuca eklenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Osmanlı, Mühimme, Hüküm III

SUMMARY Masters Thesis THE BOOK OF MUHIMME NO 128 AND DATE OF 1717-1718 (STUDY-TRANSCRIPTION- INDEX) Leyla TORAMAN THE UNIVERSITY OF FIRAT THE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES THE DEPARTMANT OF HISTORY Elazığ 2005, sayfa: Vn + 123 The book of Miihimme no 128 is a book in which the important political, administrative, military, economical and social events of Ottoman Empire in 1718 are recorded. These events are; bureaucracy, reliogous life, relations of muslims and non- muslims, cultural subjects, banditry events, administrators and their duties, international relations, dispatch and administration os the military, war preparations and navy, besides these, some judicial problems of receivables and loans, inheritance, and murder are recorded in this book too. The book of Mühimme no 128 is 83 pages in total and sentences are up to number 198. Nevertheless there are some verdicts that are abolished by being drawn on or sometimes there may be verdicts without numbers or with the same numbers. Every verdict is transcribed and summarized. And the information gained from the book are given in the conclusion part. Besides, index of the names of the people and places are added to the conclusion. KEY WORDS: Ottoman, Muhimme, Commandment rv
The book of muhimme No 128 and date of 1717-1718
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih