SBR sisteminin antibiyotik (tetrasiklin/klortetrasiklin) ve ağrı kesici (parasetamol)etkisinde nitrifikasyon ve denitrifikasyon performansının belirlenmesi - Çelik, Aytekin (My University, 2021)
Antibiyotikler ve ağrı kesiciler diğer farmasotikler gibisucul ortamda biyolojik yaşama olumsuz yönde etkietmektedir. Bu amaçla bu tür kirleticilerin sucul veyabulundukları ortamdan giderilmesi önem arz etmektedir.Bu çalışmada, tetrasiklin/parasetamol ve klortetrasiklin/parasetamol ikilisinin SBR prosesine eş zamanlı verilmesiile nitrifikasyon ve denitrifikasyon üzerine ne gibi etkileriolduğu araştırılmıştır. Çalışmada iki ayrı reaktörkullanılmıştır, ve toplam da 9 periyot uygulanarakyürütülmüştür. Tetrasiklin/parasetamol ve klortetrasiklin/parasetamol varlığında nitrifikasyon en çok 6. şarttaetkilenmiş olup, nitrifikasyon verimi %33 civarında tespitedilmiştir. Aynı şekilde 6. şarttaki NO2-N birikimi de diğerşartlara göre çok yüksek olup, 8.5mg/L civarındagözlenmiştir. Tetrasiklin/parasetamol ve klortetrasiklin/parasetamol varlığında denitrifikasyon ise en çok 9. şarttaetkilenmiş olup, bu şartta %1 civarında denitrifikasyonverimi elde edilmiştir. Sonuç olarak, Tetrasiklin/parasetamol ve klortetrasiklin/parasetamol ikilisi altındakinitrifikasyon ve denitrifikasyon verimi, düşük hidrolikalıkonma sürelerinde ve 100 mg/L üzeri TC/PCT veCTC/PCT konsantrasyonlarında nitrifiye ve denitrifiyebakterilerine olumsuz yönde etki ettiği belirlenmiştir.
Keywords: Çevre Mühendisliği