Elektroliz yöntemiyle çinko kaplama parametrelerinin incelenmesi - Hasçalık, Ahmet; Ozek, Cebelı (My University, 2002)
Bu çalışmada sac levhaların çinko kaplanmasında kullanılan asitli ve siyanürlü banyolarda akım yoğunluğu, işlem süresi ve banyo sıcaklığının kaplama kalınlığı ve kalitesine etkisi incelenmiştir. Numuneler mekanik ve kimyasal ön işlemlerden geçirildikten sonra, $25^circ C$ ve $35^circ C$ banyo sıcaklıklarında, dört farklı akım yoğunluğu ve işlem süreleri kullanılarak elektroliz yöntemiyle kaplanmıştır. Her iki banyoda da işlem zamanı, banyo sıcaklığı ve akım yoğunluğu arttıkça kaplama kalınlığı artmaktadır. Ancak, aynı şartlar altında asitli banyolarda kalın fakat kalitesiz, siyanürlü banyolarda ise, daha kaliteli fakat ince kaplama tabakası elde edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; İmalat Mühendisliği; Mühendislik; Kimya