KÜRESELLEŞMENİN İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARINDA YER ALAN KONU VE KAVRAMLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - ÇAKAR, MİKAİL (Fırat Üniveristesi, 2008)
Küreselleşmenin Sosyal Bilgiler ders kitaplarındaki kavramlara yansıması ve bu kavramlara olan etkilerini incelediğimiz bu tezde küreselleşme tanımları küreselleşmenin aşamaları küreselleşmenin etkisi ve küreselleşmenin olumlu ve olumsuz yanları incelenmiştir.Sosyal bilgiler ders kitaplarında geçen küresel kavramlar; iletişim, sivil toplum kuruluşları, internet, uçak, metro vs. öğrencinin bilinç düzeyine uygun şekilde anlatılmıştır. Küresel çağa gelinen süreç ve devamında günümüz dünyasının oluşumuna katkı yapan önemli başlıklar incelenmiştir. Bunlar öğrencilerin günümüz dünyasına hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Öğretim süreci boyunca öğrencilere anlatılan küresel kavramların 4. Sınıfta tanımsal diğer sınıflarda ise daha detaylı olarak anlatılmıştır.Yapılan araştırmada öğrencilere küreselleşme kavramının aktarılması ve öğrencide bırakılmak istenen kalıcı izli davranışların hangi kavramlar olduğuna değinilmiştir.

The reflection of globalization to the concepts in social informations books, effect to these concepts, definitionsof globalization, pozitive and negative sides of globalization are analysed in this thesis.Globalization concept in social informations boks such as communication, non-governmentalorganisations, internet, plane, metro, etc. Are explained in accordance with the conscious level of the students.The process leading to the global age and significant headlines that contributed to the establishmentof today?s wold are analysed. Globalization concepts explained tor he students during their education process are given definitionally in class 4 and in more detail in other clases.In the research; transfer of globalization concept to the students and the concepts that can leave permanent signs on the students are reffered to.
The effects of globalization to these concepts on topics and terms of social informations book in elemantary school
Keywords: Eğitim ve Öğretim