Basketbol yetenek test bataryası geçerlik ve güvenirlik çalışması - Mülazımoğlu, Olcay; Ayan, Vedat; Mülazımoğlu, E. Dilek (My University, 2009)
Amaç: Bu çalışmada yaşları 9±1 yıl olan kız ve erkek çocuklarının basketbol yetenek düzeylerini belirlemek için basketbol yetenek test bataryası oluşturularak bu test bataryasının geçerlik ve güvenirliğinin yapılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya 2006–2007 yılında Ankara İli’nde Akyurt İlköğretim Okulunda 4/ A-B-C sınıflarında öğrenim gören 52’si kız, 39’u erkek olmak üzere toplam 91 ilköğretim okulu öğrencisi katılmıştır. Çalışmada uygulanan test bataryası; çembere havadan top atma testi, çembere sektirme top atma testi, top sürme testi, labut devirme testi, duvardaki hedefe top atma testi, duvarda hızlı pas testi olmak üzere altı bölümden oluşmuştur. Bu test bataryasının geçerliğinde “İçerik geçerliği yöntemi” ve test bataryasının güvenirlik analizi uygulamasında da “ Cronbach Alfa” katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda uygulanan basketbol yetenek test bataryasının tamamı için güvenirlik katsayısı $\\alpha$=0,76 olarak bulunmuştur. Basketbol test bataryası bölümleri güvenirlik katsayıları ise çembere havadan top atma testi için $\\alpha$=0,70, çembere sektirme top atma testi için $\\alpha$=0,67, top sürme testi için $\\alpha$=0,95, labut devirme testi için $\\alpha$=0,74, duvardaki hedefe top atma testi için $\\alpha$=0,80 ve duvarda hızlı pas testi için $\\alpha$=0,89 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen veriler bu yaş grubunda uyguladığımız basketbol yetenek test bataryasının geçerli ve güvenilir şekilde kullanılabileceğini düşündürmektedir. Test bataryasındaki uygulamaların çocukların basketbola özgü yetenek düzeylerini belirlemede bir öngörü sağlayacağı ve bu alanda yapılacak olan yetenek seçimi çalışmalarına katkıda bulunacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri