TRT REPERTUVARINDA BULUNAN DEYİŞ VE SEMAHLARIN MÜZİKAL ANALİZİ VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - KOVA, ÖNER (Fırat Üniveristesi, 2014)
Deyişler ve semahlar İnançsal Türk Halk Müziğimizin, içeriğinde inançsal ve sosyal birçok konuyu işleyen en önemli türlerinden biridir. Bu yönüyle araştırılmaya değer bir konudur. İçeriğindeki inançsal ve sosyal konular toplumsal barışın ve hoşgörünün, toplumun her katmanına kavuşmasında önemli bir yer tutacaktır. Çalışmamızda deyiş ve semahların etimolojisi, anlamı, kökeni, özellikleri, tanımı yapılmış eserler "seyir-makam" ve "ritmik yapı" bağlamında müzikal incelemeye tabii tutulmuştur. Bütün bu incelemeler ve sonuçlar tablolar halinde verilmiştir. İncelememizin İkinci Bölümünde değer ve eğitimin tanımları yapılmıştır. Bu tanımlar kapsamında incelediğimiz deyiş ve semahlardan seçilen 18 eser değerler eğitim açısında incelenmiş ve bulunan değerler tablolar halinde verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Deyiş, Semah, Değerler Eğitimi.

The deyishs and semahs are one of the most important kinds of the religious Turkish folk music dealing with a lot of religious and social issues. From this aspect, it's worthy to study the subject. The religious and social subjects in its content will play an important role for the social peace, tolerance to reach every social stratum. In this study; the etymology, origins, peculiarities and definitions of the deyishs and semahs are exhibitied , and the opuses are subject of this survey within the context of "seyir-makam's" and "ryhtmic structures". All data and the results have been given in charts. In the second part of the study, the value and the education are identified. Eighteen opuses selected from the deyishs and semahs we have studied within the scope of these definitions have been analyzed concerning the education of the values, and the obtained results are depicted in the form of the charts. Key Words: Turkish Folk Music, Deyish, Semah, Education of Values
The musical analysis of the deyishs and semahs existed in TRT repertoire and their study in terms of the education of values
Keywords: Müzik