Myoma uterili olgularda intravaginal misoprostol kullanımının uterin arter kan etkisi - Çelik, Hüsnü; Sapmaz, Ekrem; Parmaksız, Cem; Serhatlioğlu, Selami (My University, 2002)
Amaç: Myoma uterili hastalarda intravaginal misoprostol kullanımının utérin arter kan akımına etkisini araştırmak. Materyal ve Method: Bu çalışma sosyodemograftk, klinik ve labaratuvar parametreleri benzer hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar Çalışma (n: 8) ve kontrol (n: 7) olmak üzere rastgele ikiye ayrıldı. Tüm hastaların bazal uterin arter rezistans indeksleri (RI) ve pulsatilite indeksleri (PI) belirlendikten sonra intravaginal yolla çalışma grubuna tek doz misoprostol (400 ng), kontrol grubuna plasebo verildi. Daha sonra 30., 60., 120. ve 180. dakikalarda uterin arter RI ve PI değerleri belirlendi. bulgular: Çalışma grubunda bazale göre Rl'de 30. dakikadan, Pl'de 60. dakikadan itibaren anlamlı artışlar tespit edildi. RI ve Pl'de bazal değerlere göre anlamlı artışlar 180. dakikaya kadar devam etti (p<0.05). Plasebo verilerilerde Merin arter RI ve PI değerlerinde anlamlı değişiklik tespit edilmedi. Sonuç: Çalışmamızda intravaginal misoprostolün uterin arter kan akımını azalttığı tespit edildi. Misoprostolün bu etkisi myomlu hastalar hasta olmak üzere diğer jinekolojik hasta gruplarında da önemli olabilir.
Keywords: Uterus; Kan akım hızı; Misoprostol; İlaç uygulama; vajen içi; Miyom