İRRİTABL BAĞIRSAK SENDROMLU HASTALARDA EGF 61 A/G VE EGF G1380A POLİMORFİZMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ŞAHİN, GÜLCAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
İrritabl bağırsak sendromu (İBS) toplumda sık görülen, hayat kalitesini bozan, fonksiyonel bağırsak hastalığı ailesinin önemli bir üyesidir. İBS tanısında Roma IV kriterleri dışında ek bir tanı yöntemi veya laboratuvar parametresi bulunmamaktadır. İBS tanısında EGF polimorfizmlerinin önemi ile ilgili çalışma yoktur. Bu nedenle bu çalışma ile İBS hastalarında EGF 61 A/G ve EGF G1380A genetik polimorfizmlerinin incelenmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlandı. Bu çalışmaya Roma IV kriterlerine göre tanı alan 100 tane İBS hastası, 100 tane de bilinen ek hastalığı olmayan, sağlıklı gönüllü bireylerden oluşan kontrol grubu dahil edildi. İBS hastaları alt gruplara göre değerlendirildiğinde %61'i konstipasyon dominant (İBS-C) %22 mikst (İBS-M) ve sadece %17'si diyare dominant (İBS-D) grubundaydı. Çalışmaya alınan hastaların tam kan sayımı, lipid parametreleri, tiroid fonksiyon testleri ve biyokimyasal parametreleri çalışıldı. Çalışmaya alınan 100 İBS hastasından ve 100 kontrol grubundaki hastalardan başvuru anında 5 ml kan örneği alındı, EGF 1380 A/G ve +61A/G polimorfizimleri PCR-RFLP yöntemi ile analiz edildi. Her iki grupta EGF 1380 A/G ve +61A/G polimorfizimleri bulunma sıklıkları karşılaştırılarak, İBS hastalarını sağlık kontrollerden ayırt etmedeki rolleri araştırıldı. Ayrıca İBS alt gruplarında her iki polimorfizm yönünden farklılık olup olmadığı araştırıldı. İrritabl bağırsak sendromu hastaları ve kontrol bireylerin kadın-erkek cinsiyet açısından değerlendirilmesinde fark mevcut olup İBS grubunda daha fazla erkek çalışmaya alınmıştı (%36'ya karşı %19; p=0,007). İBS hastaları ve kontrol bireyler karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanan diğer parametreler; hemoglobin (14,0±1,5 g/dL'ye karşı 13,1±1,8 g/dL; p<0,001), ALT (24±13 U/L'e karşı 19±12 U/L; p=0,001) ve total bilurubindi (0,8±1,4 mg/dL'e karşı 0,5±0,3 mg/dL; p=0,03). İBS alt gruplarının karşılaştırılmasında GGT düzeylerinde İBS-C ile İBS-M arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (32±34 U/L'e karşı 14±5 U/L; p=0,02) ve yine albümin düzeylerinde İBS-M ile İBS-D arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (4,6±0,2 U/L'e karşı 4,4±0,2 U/L; p=0,03). İrritabl bağırsak sendromu hastaları ve kontrollerde EGF G1380A'nın allel ve genotip sıklığının karşılaştırılmasında Genotip A/G nın İBS hastalarında sağlıklı bireylere oranla 28 kat fazla olduğu saptandı (%65'e karşı %6; OR28, 4; %95 CI: 11, 3-71,6; p<0,001). İBS alt gruplarında EGF 61 A/G'nin genotip sıklığı karşılaştırıldığında İBS-C ile İBS-M hastaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,01). Aynı şekilde, İBS-M ile İBS-D arası karşılaştırmada da istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu (p=0,04). İBS-C ile İBS-D arası karşılaştırmada da farklılık saptanmadı (p=0,37). Bu çalışma ile İBS'li hastalarda EGF G1380A polimorfizminin yüksek oranda bulunduğunu, gelecekte İBS hastalarında bu polimorfizmin bakılmasının mevcut hastalıkta tanı koymada kullanılabileceği ve negatif prediktif değerinin yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, EGF 1380 +61A/G polimorfizmi de İBS alt gruplarını ayırt etmede yardımcı bir test olabilir. Bu sonuçların, geniş hasta serilerinde konfirmasyonuna gereksinim vardır. Anahtar Sözcükler: İBS, EGF G1380A polimorfizmi, EGF 61 A/G polimorfizmi, EGFR.

Irritable bowel syndrome (IBS) is a prevalent and important member of the family of functional intestinal disorders that is associated with decreased quality of life. No additional diagnostic methods or laboratory parameters have been defined for IBS other than the Roma IV criteria. Also, no studies have been performed to determine the importance of EGF polymorphisms in the diagnosis of IBS. Therefore, in a group of IBS patients EGF61 A/G and EGF G1380A genetic polymorphisms were examined and compared with those of controls. A total of 100 IBS patients diagnosed on the basis of Roma IV criteria and 100 otherwise healthy controls with no known medical conditions were included. Of the IBS patients, 61%, 22%, and 17% had constipation-dominant (IBS-C), mixed (IBS-M), and diarrhea-dominant (IBS-D) IBS. Complete blood count, lipid profile, thyroid function tests, and biochemical parameters were examined in all participants. EGF 1380 A/G and +61A/G polymorphisms were examined using PCR-RFLP methodology after obtaining 5 ml of blood sample from each participant. The frequency of these polymorphisms were compared between the two groups in order to assess their role in distinguishing patients from healthy controls. Also, IBS sub-groups were compared with regard to differences in these polymorphisms. In terms of gender distribution, there were more male patients in IBS group than in the control group (36% vs. 19%, p=0.007). Other parameters with a statistically significant difference between the two groups included hemoglobin (14.0 ± 1.5 g/dl vs 13.1 ± 1.8 g/dl, p < 0.001), ALT (24 ± 13 U/L vs. 19 ± U/L, p=0.001), and total bilirubin (0.8 ± 1.4 mg/dl vs. 0.5 ± 0.3 mg/dl, p=0.03). When IBS subgroups were compared, a significant difference in GGT was found between IBS-C and IBS-M subgroups (32 ± 34 U/L vs. 14 ± 5 U/L, p=0.02), as well as in albumin levels between IBS-M and IBS-D subgroups (4.6 ± 0.2 U/L vs. 4.4 ± 0.2 U/L, p=0.03). Comparison of EGF G1380A allele and genotype frequency showed a 28-fold higher incidence of Genotype A/G among IBS patients than controls (65% vs. 6%, OR 28.4; 95% CI: 11.3-71.6, p<0.001). Also, EGF 61 A/G genotype frequency was significantly different between IBS-C and IBS-M patients (p=0.01), and between IBS-M and IBS-D patients (p=0.04). However, there were no significant differences between IBS-C and IBS-D in this regard (p=0.37). Our findings showed a significantly higher occurrence of EGF G1380A polymorphism among IBS patients, suggesting that this polymorphism be used as a diagnostic tool for IBS in the future with a high negative predictive value. Furthermore, EGF 1380 +61A/G polymorphism may assist in differentiating between IBS subgroups. Our results should be corroborated in larger series. Keywords: IBS, EGF G1380A polymorphism, EGF 61 A/G polymorphism, EGFR.
Evaluation of EGF61A/g and egf61380a polymorphisms in patients with irritable bowel syndrome
Keywords: Gastroenteroloji