Yoğun Evrişimli Sinir Ağı ile Gökyüzü Görüntülerinden Hava Durumu Tespiti - Şener, Abdullah; Ergen, Burhan (My University, 2022)
Hava durumu koşulları değiştirilemez bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak hava koşullarının tespit edilip belirlenmesi bireylerin fiziksel aktivitelerini planlamasında yardımcı olabilmektedir. Yapılan çalışmada farklı gökyüzü görüntüleri ile hava durumu tespiti işlemlerini son yıllarda bilgisayar alanında popüler çalışma konularından biri olan görüntü sınıflandırma yöntemleriyle gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada farklı hava koşullarına ve çözünürlüklere sahip görüntüden oluşan veri seti kullanılmış. Görüntüler üzerinde görüntü işleme teknikleri uygulanarak görüntülerin özellik haritaları çıkarılmıştır. %96.4 doğruluk oranı ile sınıflandırma işlemi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen sınıflandırma sayesinde doğruluk oranı yüksek, kısa zamanlı ve maliyeti düşük hava durumu tespiti gerçekleştirilebilir.
Keywords: Görüntü sınıflandırma; Görüntü İşleme; DenseNet; Veri Arttırma